Najnovije

Evo šta vam proizvođači hrane prećutkuju: Nutricionista otkriva šta se krije iza nalepnica "zdrava hrana"

Sve što kupujete u prodavnicama "zdrave hrane", a nema etiketu, treba da uzimate veoma pažljivo, jer vam niko ne garantuje da se zaista i radi o zdravoj hrani, ističe nutricionista Milka Raičević.
Da li je zdrava hrana zdrava? (Foto: pixabay.com)

Da li je zdrava hrana zdrava? (Foto: pixabay.com)

Naravno, proizvođači daju sve od sebe da na svaku namirnicu zalete da je ona "zdrava", "dijetalna" i sa smanjenim postotkom masnoće. Ali sagovornica otkriva da nije uvek baš sve tako.

Šećeri se najbolje kriju

Ima ih u svemu, pa čak i u hrani koj je izuzetno slana. - Sve ono na čemu je naglašeno da je sa smanjenim postotkom masnoće ima dodate šećere, a to vam se na kraju svodi na isto. Šećeri se kriju u svim namirnicama, od paštete, preko zdravih i "dijetalnih" keskića, raznih mešavina... - kaže Milka Raičević. Zato je jako bitno, naglašava ona, da ne čitamo samo prednji deo ambalaže, već i da okrenemo pakovanje i pročitamo šta piše u sastavu. Ali i sastav može da prevari, jer se šećer često krije pod drugim imenom! Tako možete umesto šećera da nađete glukozni sirup, dekstrozu, fruktozu...

Pažljivo sa žitaricama

- Cele žitarice su izuteno zdrave, ali nije zdravo ono što im se dodaje. Tako imate gomilu raznih musli mešaviina koje su prepune šećera, a isti je slučaj i sa kupovnim keksićima i pločicama. Nije isto da li je nešto zaista od celog zrna ili samo sa dodatim celim zrnom - objašnjava nutricionista. Na tržištu u poslednje vreme može da se nađe veliki broj proizvoda koji su označeni kao "multigrain" ili namirnice sa nekoliko vrsta zrna. I tu treba biti pažljivm jer to ne znači da se radi o celom zrnu, već samo o nekoliko razlilitih vrsta obrađenih žitarica.

Voćni sokovi

- Mnogo su zdraviji pravi voćni sokovi, ono što vidite da pije vaša baka, nego ove mešavine koje se kupuju u radnji. Gotovo uvek imaju dodate šećere - ističe sagovornica. Zaista, u poslednje vreme naučnici širom sveta upozoravaju da čaša soka od pomorandže nikako ne može da zameni pravu voćku, a čak je i Svetska zdravstvena organizacija reagovala po tom pitanju. Ali ne krije se opasnost samo u sokovima od voća. - Šumeći sokovi na rastvaranje, koji se reklamiraju kao da su puni vitamina, prepuni su i šećera. Istina je da donose neku korist, ali takođe je istina i da donose puno šećera - tvrdi Raičević.
Pročitajte još:Kako da ubrzate metabolizamSVAKI DAN NAS TRUJU: Ovu opasnu hemikaliju najviše unose deca
Izvor: 24sata.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA