Najnovije

Kršili zakon: SPS, DSS i LDP ostaju bez novca iz budžeta

BEOGRAD- Agencija za borbu protiv korupcije donela 41 rešenje protiv stranaka i grupa građana zbog ogrešenja o odredbe Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.
Parlament (Foto: parlament.gov.rs)

Parlament (Foto: parlament.gov.rs)

Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija i još nekoliko stranaka i grupa građana tokom ove ili sledeće godine ostajaće bez dela prihoda iz budžeta pojedinih opština i gradova. Agencija za borbu protiv korupcije je dosad donela 41 rešenje o gubitku prava na dobijanjesredstava iz javnih izvora namenjenih za finansiranje redovnog rada političkog subjekta, i to 31 rešenje tokom 2014. godine i 10 rešenja od početka 2015. Pored SPS-a, DSS-a i LDP-a, ova rešenja dobili su i Nova Srbija, Jedinstvena Srbija, Demokratska partija, Pokret za demokratski progres, Demokratska unija doline, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađarai 15 različitih grupa građana. Najčešći prekršaj ovih partija, to jest njihovih lokalnih odbora, bio je nepodnošenje izveštaja o troškovima izbornih kampanja 2012. godine – LDP u niškim opštinama Palilula i Pantelej, u LJuboviji, Arilju, Plandištu i Valjevu, SPS u Brusu, DSS u Bosilegradu, Brusu i Beloj crkvi, NS u Žitorađi, LJigu, Mionici, Bogatiću i Vranju, JS u Beloj Crkvi, Bačkom Petrovcu, Bogatiću, Loznici i Leskovcu... Zbog nepodnošenja godišnjeg finansijskog izveštaja za 2011. godinu biće kažnjeni PDP i Demokratska partija, a LDP u opštini Stari grad – zbog nenamenskog trošenja sredstava („kampanja pre kampanje”). Donošenju rešenja o gubitku prava na dobijanje sredstava iz javnihizvora prethodila je pravnosnažna presuda kojom su političkastranka ili odgovorno lice u političkom subjektu kažnjeni za prekršaj propisan odredbama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Takođe i konstatacija da politički subjekat ima odbornike u lokalnim skupštinama, to jest da prima javna sredstva za redovan rad.
Pročitajte još:Draža – u ime naroda!DUGIN: Rusi gube bitke ali dobijaju ratove
Iznos sredstava na koji politički subjekat gubi pravo za narednu kalendarsku godinu određen je srazmerno izrečenoj kazni za učinjeni prekršaj, uz poštovanje zakonske odredbe da on ne može biti manji od 10 odsto, a najviše do 100 odsto sredstava iz javnih izvora namenjenih za finansiranje redovnog rada za narednu kalendarsku godinu. Sve ovo znači da, recimo, SPS gubi određeni prihod samo iz budžeta opštine Brus, a LDP iz budžeta opština Stari Grad, LJubovija, Arilje, Plandište, dve niške opštine i grada Valjeva. Novčane kazne Ako za primer uzmemo SPS i opštinu Brus, ovoj stranci je, kako saznajemo u Agenciji za borbu protiv korupcije, presudom izrečena novčana kazna od 200.000 dinara. Za prekršaj nepodnošenja izveštaja o troškovima kampanje zakonom je propisana novčana kazna od 200.000 do 2.000.000 dinara. Sledi da je socijalistima izrečena novčana kazna na zakonskom minimumu, pa je i iznos sredstava na koji politička stranka gubi pravo za narednu kalendarsku godinu određen minimalnim procentom (10 odsto). Rešenje o gubitku prava na dobijanje sredstava za narednu kalendarsku godinu doneto je 21. maja prošle godine, što znači da sredstva treba umanjiti u 2015. godini. Kako u periodu donošenja rešenja nije poznat tačan iznos opredeljenih sredstava za 2015. godinu, Agencija može samo odrediti procenat kojim se ta sredstva umanjuju. SPS je u opštini Brus osvojio dva mandata i precizan iznos na koji gubi pravo u 2015. godini može se dobiti u samoj opštini, u odeljenju nadležnom za poslove finansija. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA