Najnovije

Neočekivano: 5 uzroka gojenja kojima možemo "stati na kraj"

Nezdrava ishrana i manjak telesne aktivnosti su dva najčešća uzroka gojenja.Međutim na dobijanje kilograma utiču i neki faktori koje možemo kontrolisati poput izbora televizijskih emisija i internetskih stranica koje najčešće gledamo i posećujemo.
Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

1. Preterano "surfovanje" internetom

Studija objavljena u američkom časopisu Journal of Pediatrics pokazala je da je broj sati proveden surfujući na Internetu proporcionalan dobijanju kilograma. Ako većinu slobodnog vremena provodite, na primer, na društvenim mrežama, pretpostavlja se da si tako uskraćujete slobodno vreme za vežbu i kuvanje zdravih obroka. Umesto posezanja za nezdravim grickalicama, svesno ograničite vreme koje provodite u virtuelnom prostoru.

2. Prehrambene navike ukućana

Ako se vaši ukućani hrane nezdravo, velike su šanse i da ćete vi "posrnuti" i posegnuti za kaloričnijim i masnijim zalogajima. Ovo je posebno izraženo kod studentske populacije i odraslih osoba sa cimerima koji u prvoj godini deljenja istog životnog prostora obično dobiju i do sedam kilograma, što potvrđuje i studija sprovedena od strane državnog univerziteta u Mičigenu.

3. Manjak D vitamina

Manjak ovog vitamina koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, a koji pomaže u izgradnji kosti i očuvanju zuba, vrlo je čest među odraslim osobama. Nekolicina studija povezala je i manjak vitamina D s pojavom gojaznosti, pa se preporučuje njegova pojačana konzumacija kroz proizvode i suplemente, ali i boravak na otvorenom.

4. Isprobavanje recepata slavnih kuvara

Televizijske kuvarske emisije i kuvarski blogovi mogu biti pravo vrelo inspiracije u kreiranju slanih i slatkih jela, ali su i "odgovorni" krivci za dobijanje dodatnih kilograma. Istraživanje kulinarskog magazina Apetit je pokazalo da ljudi koji kuvaju po receptima slavnih kuvara imaju više kilograma od onih koji kuvaju po maminim i bakinim receptima.

5. Sretne veze

Studija objavljena u magazinu Health Psychology je dokazala da ljudima u srećnim vezama nedostaje motivacija za zdravom ishranom i vežbanjem. Oni su, naime, pronašli ljubav svog života, pa im te stvari više nisu prioritet, počinju zajedno kuvati i dobijati na kilaži. Da bi sprečili ovakve posledice odlučite s partnerom nastaviti živeti zdravije.
Pročitajte još:UPOZORENJE ILI PLAN: Nove infekcije prete da odnesu na milione života!SPASONOSNI DAR IZ PRIRODE: Recept za lek koji će vas zauvek rešiti stresa
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA