Najnovije

Borbe kod Marjinke i Širokina, Ukrajinci granatiraju delove Donjecka i Gorlovke

Noćas kod Marjinke – nedaleko od Donjecka – počela bitka između ukrajinske 28-me mehanizovane brigade i pripadnika Republikanske garde Donjecke Republike.
Donjeck (Foto: RIA novosti)

Donjeck (Foto: RIA novosti)

Dva kvarta Donjecka su pod artiljerijskom vatrom ukrajinske armije. Istovremeno su Ukrajinci počeli da iz pravca Đeržinska, Majorska i Kodema tuku Gorlovku. Artiljerijski dueli su u toku i kod Širokina koje se nalazi istočno o Mariupolja. Druga figura u vrhu Republikanske garde Eduard Basurin upozorio je da Kijev sprema veliku vojnu ofanzivu za kraj maja i da zato i dalje primiče naoružanje i vojnu tehniku „linijama razdvajanja”. „Naši izviđači registrovali su kretanje 27 ukrajinskih tenkova iz Jegorovke prema Gorlovki. Južno od Karlovke, Ukrajinci su sakrili tenkove i drugu oklopnu tehniku. Pored Volnovahe prave ozbiljnu otvrđenu zonu sa velikom količinom ratne tehnike”, objasnio je Basurin. Predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko – reagujući na izjavu Petra Porošenka da će u sastav Ukrajine vratiti i Krim i Donbas – poručio je zvaničnom Kijevu: „Još nije cela teritorija Donjecke Republike pod našom kontrolom. Ima gradova i naselja koja su pod čizmom okupanata. Naš zadatak je da svoju zemlju oslobodimo svim dostupnim sredstvima i da branimo od svake pretnje. Formirali smo borbeno sposobnu armiju koja je prošla obuku kroz borbe i to platila svojom krvlju”. Istovremeno je jedan od političkih lidera DNR – Miroslav Rudenko – izjavio da se Kijev odricanjem od „sovjetskog nasleđa” odrekao još nekih delova teitorije: „Ni u sastav Ukrajinske narodne republike, ni u Hetmanat Skoropadskog, ni u jednodnevnu „državu” koju su proglasile pristalice Stepana Bandere 1941-ve, nisu ulazile ni Donjecko-Krivoroška republika, ni Odeska Sovjetska Republika, ni Republika Tavrida (Krim). Uostalom, naš parlament već proglasio državni kontinuitet sa Donjecko-Krivoroškom Sovjetskom republikom ”. Ovome treba dodati i izjava Olega Carjova, predsednika objedinjenog parlamenta DNR i LNR: „Donjecka i Luganska Republika su privremeno zamrznule projekat „Novorosija” i svoje državno ujedinjavanje. Ali, ako Kijev naruši primirje – taj proces može biti nastavljen. Štaviše, ako se Ukrajina raspadne – spremni smo da pomognemo svim njenim delovima kojima bude potrebna”.
Pročitajte još:MARINCI I ARTILJERIJA: Kulminacija rusko-kineske vežbe u Mediteranu (VIDEO)POBUNA U KIJEVU: Sukob demonstranata i policije oko parlamenta! (VIDEO)
Izvor:fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA