Najnovije

Rašković Ivić: Realizam u spoljnoj politici!

BEOGRAD - Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS-a, u svom govoru, na današnjoj sednici Glavnog odbora DSS-a, koji je dostavljen medijima, dotakla se pitanja orjentacije Srbije u odnosu ka EU i ocenila da je alternativa režimskoj politici suštinski "realizam u spoljnoj politici".
Sanda Rašković-Ivić (Foto: Jutjub)

Sanda Rašković-Ivić (Foto: Jutjub)

"Pozicija suštinske alternative režimu, koja podrazumeva nepoverenje prema svrsishodnosti EU integracija, vojnu neutralnost i realizam u spoljnoj politici, odnosno prioritet državnih i nacionalnih interesa u odnosu na sve drugo i sledstveno tome, saradnja sa onim zemljama sa kojima to možemo u najvećoj mogućoj meri da realizujemo, a nije teško zaključiti da je Ruska Federacija tu na prvom mestu, treba da budu naš put." - kaže predsednica DSS-a. "Događaji u Makedoniji ubrzali su procese, i došlo je vreme da se DSS posveti formiranju nove regionalne politike sa akcentom prema našem neposrednom susedstvu na jugu i istoku regiona. To ne znači da ćemo zapostaviti naš odnos prema jugoslovenskom prostoru i teritorijama na kojima žive naši sunarodnici, niti nam tako nešto pada na pamet, ali izazovi sa kojima se suočavamo zahtevaju da se sa više pažnje okrenemo na one strane sveta koje smo često znali da ignorišemo i nedovoljno ozbiljno tretiramo." - objašnjava Rašković Ivić.
Pročitajte još:HAOS U NAJAVI: Isporučivanje Šešelja neće mirno da prođe!Vučić: Narod gubi strpljenje za EU!
"Sve agresivnije istupanje albanskog faktora na prostoru Balkana, pretnje od radikalnog islamskog terorizma, kao i pitanje energetske održivosti i bezbednosti ovdašnjih zemalja kroz realizaciju projekta ''Turski tok'', nameće izradu nove agende u saradnji država Balkana. Tu mislimo na Grčku, Bugarsku, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Samo kroz kolektivnu saradnju i afirmaciju međusobnih odnosa, ove države mogu odoleti izazovima sa kojima se suočavaju i učiniti, da makar na regionalnom nivou, prerastu od objekata ka subjektima međunarodne politike. Nemamo iluzija i svesni smo da mnogobrojne istorijske traume otežavaju razumevanje između ovih država, ali isto tako verujemo da je to moguće prevazići potrebom da se osigura stabilan i bezbedan razvoj regiona. DSS je spremna da u tom pravcu da svoj puni doprinos." - kaže predsednica DSS-a. Sanda Rašković Ivić je dobila podršku od Glavnog odbora DSS-a i ostaje na mestu predsednika ove stranke, saopšteno je medijima. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA