Najnovije

ISTRAŽIVANJE: Male partije sve važnije, Treća Srbija u Vojvodini prestigla DSS i LDP

BEOGRAD - U novom istraživanju javnog mnjenja, koje je sprovela agencija Faktor plus, SNS je i dalje ubedljivo najjača politička partija u Srbiji sa podrškom od 50,6%. Neupitnu podršku SNS-a prate svi drugi akteri koji su iznad cenzusa su sa jednocifrenim procentima i to SPS sa 9,5%, DS sa 7%  i SRS sa 6,1%. U ovom trenutku 47% građana bi sigurno izašlo na izbore, dok je 28% građana dalo odgovor ne znam.
Skupština Srbije (foto JuTjub printskrin)

Skupština Srbije (foto JuTjub printskrin)

Ostale političke partije su ispod cenzusa (SDPS 3,4%, SDS 3%, PUPS i Dveri po 3%) i nemaju velike šanse u ovom trenutku da samostalnim izlaskom na izbore budu u parlamentu, dok im koalicioni nastupi daju tu šansu. Jasno je da većina ovih aktera ima potrebu za koalicijom, ali je pitanje koje su mogućnosti za koalicione dogovore. U istraživanjima se prvi put pojavljuje i Treća Srbija koja ima 1% podrške u Srbiji, što je još jedan dokaz da su partije desne orjentacije u porastu. Jasno je da partije i pokreti poput Treće Srbije, SNP-a, „Dosta je bilo“ dobijaju na važnosti i njihov koalicioni potencijal rast, jer upravo oni mogu da budu taj procenat podrške koji će koaliciji značiti za ulazak u parlament, a o tome moraju da razmišljaju svi akteri sem SNS-a. U Vojvodini situacija nije mnogo drugačija. SNS ima nešto nižu podršku od 46%, DS je takođe dvocifren i ima podršku 11,1%, a iza njih su LSV i SPS sa po 6,9%. Samostalno bi u ovom trenutku u Vojvodini cenzus prešli još i SRS sa 5,4%, dok je SVM na granici sa 4,9% podške građana. U Vojvodini će takođe biti mnogim partijama potrebne koalcije jer niz partija ima podršku od 3,5% do 1% (SDPS 2,8%, SDS  3,5%, Dveri 2,4%, PUPS 2,8%), a svakako najveće iznenađenje ovog istraživanja je podrška od 1,7% koju imaju Treća Srbija i Dosta je bilo, dok su ispod njih LDP sa 1,5%, DSS sa 1,4% i SNP sa 1%. Istraživanje je pokazalo da  44% građana nema strpljenja za ispunjavanje uslova za ulaak u EU, dok je 48% građana za ideju nacionalnog pomirenja. Građani kao najveću opasnost po Srbiju vide ekonomsku krizu (65%) i kriminal i korupciju (58%).
Pročitajte još:Parović: Crnogorski režim želi da asimiluje Srbe što je nedopustivoDačić: Ne verujem da će poglavlja biti otvorena u junu
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA