Najnovije

Prekipelo: Francuskim političarima dosta prohteva za posebna prava muslimanima!

PARIZ- Sarkozi se zalaže za ukidanje jela bez svinjetine u školama i javnim ustanovama, dok Evropska komisija ukazuje na porast islamofobije. 
Nikolas Sarkozi (Foto: JuTjub)

Nikolas Sarkozi (Foto: JuTjub)

Trebalo bi ispratiti iz Francuske svakog ko se moli Alahu, a do 2027. morali bismo da zabranimo islam! Ekstremni javni poziv za ukidanje islama, kakav se pamti iz vremena pred Drugi svetski rat, uputio je ovih dana gradonačelnik jednog mesta na jugu Francuske , pripadnik Sarkozijeve Unije narodnog pokreta (UMP). Gradonačelnik je suspendovan iz UMP-a, ali njen lider Nikola Sarkozi počeo je da se priprema za predsedničke izbore 2017. i da prikuplja glasove ekstremne desnice, a tu su muslimani i imigranti uvek prvi na udaru. Još je u sećanju masovni miting u Parizu, posle terorističkog napada na satirični nedeljnik „Šarli ebdo”, kada je bivši predsednik Francuske uspeo da se kao „ jegulja” (kako su to opisali francuski alternativni mediji) provuče u prvi red, među aktuelne lidere mnogih evropskih i svetskih zemalja. Bio je to najjasniji znak da se Sarkozi vraća. Upravo je bivši predsednik zaslužan što je u Francuskoj 2010. donet zakon o zabrani nošenja burki na javnom mestu, što je izazvalo mnoge polemike u naciji koja se diči parolom Francuske revolucije o „jednakosti, bratstvu i slobodi“. On je tada tvrdio da je žena čije je lice pokriveno svedena na ropkinju, a danas već traži da se ukinu obroci bez svinjskog mesa u javnim ustanovama. „Ukoliko hoćete da se vaša deca hrane po religijskim principima, pošaljite ih u privatnu školu”, kaže Sarkozi. U francuskim školama je još od 2004. zabranjeno da učenici ili nastavnici nose religijska obeležja, bilo da je to krst, marama, medaljon sa Hristovom slikom ili Kuranom. Ali dok zakonodavci tvrde da su mere donete u ime odvojenosti crkve od države, mnogi muslimani smatraju da su diskriminisani i da se protiv njih vodi neka vrsta rata. Mnogo je primera širom Francuske koji u društvu izazivaju oštru polemiku: u pojedinim mestima zabrađenim majkama skrenuta je pažnja da ne mogu da prate ili dočekuju svoju decu ispred škole, a nekim od njih zabranjeno je da učestvuju sa ostalim roditeljima u školskim izletima ili aktivnostima. Jednoj majci sa maramom čak je zabranjeno da uđe u javni park sa svojom devetogodišnjom kćerkom. A pojedini političari u vlasti i opoziciji sada traže da se zakon o zabrani nošenja religijskih obeležja sa osnovnih i srednjih škola proširi i na fakultete. Podele su se naročito zaoštrile otkako je izvršen pokolj u „Šarli ebdou”, istog dana kada je svetlost knjižarskih izloga ugledao i najnoviji roman Mišela Uelbeka („Pokoravanje”) u kome „francuski Orvel”, opisuje državu u kojoj je zbog izbornih kombinacija na vlast došla nova muslimanska stranka. Mnogi su ovo fiktivno književno delo shvatili kao realno predviđanje. Uelbek je od strane islamske zajednice proglašen za islamofoba, a drugi su ocenili da je francuski književnik možda i nehotice dao ekstremnoj desnici i njenoj liderki Marin le Pen najlepši poklon. Pretpostavlja se da u Francuskoj živi oko osam odsto muslimana, mada je prebrojavanje po religijskim i rasnim kriterijumima zabranjeno.
Pročitajte još:U Sankt Petersburgu uhvaćen agent PentagonaKREĆU NA KINU: Amerikanci drastično proširuju flotu; 60% brodova ide u Pacifik!
Republika je sveta reč, ona Francuze podseća na ideale revolucije, pa je ovih dana inicijativa UMP-a i Nikole Sarkozija da partija promeni ime u republikansku stranku, izazvala oštar otpor socijalista na vlasti. Francuzi shvataju da je ta republika za čije su se ideale borili krajem 18. veka daleko od ove današnje. Ali ne mogu da nađu pravu meru između građanskog društva, verskih sloboda i laičke države i mnogih drugih pojmova u koje su verovali. Otkako je na snagu stupio Zakon o zabrani pokrivanja lica, u Francuskoj je kažnjeno oko sto žena sa burkama na javnim mestima. Tvrdi se da je većinu ovih kazni u iznosu od oko 150 evra platio jedan bogati preduzetnik alžirskog porekla. Niko nije tačno izračunao koliko je hiljada umerenih muslimana zbog ovog zakona prešlo u radikalniji, a možda čak i u ekstremni islam Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA