Najnovije

(NE)VEROVATNO: Ukrajina traži Nobelovu nagradu za Porošenka

KIJEV - Pismo koje se nedavno pojavilo na internetu navodno pokazuje drski zahtev Ukrajine da se njen predsednik Petro Porošenko nominuje za dodelu Nobelove nagrade za mir. Pismo pokazuje i na koji način Sjedinjene Američke Države manipulišu Norveškim komitetom ne bi li osigurali "politički poželjnog" dobitnika. 
Porošenko (Foto: topwar.ru)

Porošenko (Foto: topwar.ru)

Istraživački novinar Erik Zuese objavio je pismo na svom blogu koje, ukoliko su navodi iz pisma tačni, otkriva da Ukrajinski parlament zahteva od SAD-a da osiguraju ovogodišnju nominaciju i dodeljivanje Nobelove nagrade predsedniku Ukrajine Petru Porošenku .Pismo je adresirano na Juliju Fututa Toj, šefa diplomatske misije u ambasadi SAD-a u Oslu i trenutnom Ambasadoru SAD-a u Norveškoj. Pismo je potpisao predsedavajući Vrhovne rade Volodjumur Grojsman 19. maja 2015. Grojsmanov portparol demantovao je navode i nazvao pismo stoprocentnim flasifikatom. "Objavljeni podaci su neistiniti. Ne postoji pismo sa takvim registracionim brojem u sekretarijatu predsedsavajućeg ukrajinskog parlamenta, To je stoprocentni flasifikat", rekao je portparol Dmitri Stoljarčuk.
Objavljeni dokument opisuje sporazum između Ukrajine i SAD-a da lobiraju u Nobelovom komitetu u Norveškoj, da nominuje Ukrajinskog Predsednika za ovu nagradu.
"Mi cenimo napore koje činite da Petro Oleksijovjič Porošenko bude nominovan za Nobelovu nagradu za mir", navodi se u pismu. U pismu se takođe vidi i nezadovoljstvo Ukrajine do sada postignutim rezultatima u ovim naporima. "Mi smatramo vaša uveravanja o podršci dva člana Nobelovog komiteta kao nedovoljne garancije koje nisu baš u skladu sa našim ranijim dogovorima".
Dokument detaljno opisuje način na koji SAD manipuliše Nobelovim komitetom i kako se predlažu politički podobne kandidati za Nobelovu nagradu za mir. Predsedavajući parlamenta Ukrajine u spornom pismu dalje prelaže SAD-u da uključe u proces senatore koji su uspešno sarađivali sa Norveškim komitetom za dodelu Nobelove nagrade 2009, otkrivajući tako na koji je način sadašnji predsednik SAD-a Barak Obama dobio Nobelovu nagradu. Komitet ima 5 članova, od čega je 3 potrebno da bi kandidat bio nominovan.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA