Najnovije

Popović: Vučićeva izjava u vezi gasa je data zbog posete Vašingtonu

BEOGRAD/MOSKVA - Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović ocenio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavu o želji vlade da poveća broj izvora za snabdevanje gasom dao pred posetu SAD želeći da se relaksiraju odnosi s Amerikom, kao i da to ne znači prekid "strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom".
Nenad Popović, predsednik SNP (Foto: SNP)

Nenad Popović, predsednik SNP (Foto: SNP)

"Očigledno je da je reč o izjavi koja je data sa namerom da se relaksiraju odnosi i omekša američka strana pred posetu Aleksandra Vučića Vašingtonu. Svima je jasno da se Srbija neće odreći strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom iz prostog razloga jer je Rusija jedini realan i siguran izvor gasa za potrošače u Srbiji", rekao je Popović za TV Rusija 24. Prema njegovim rečima, građani Srbije su se u proteklom periodu naslušali raznih nerealnih obećanja o Nabuku, Južnom koridoru i drugim gasnim projektima iza kojih su stajale pojedine zapadne zemlje. "Naravno, ti projekti nikada nisu realizovani. Izgradnja gasovoda je složen i skup kapitalni projekat i nemaju sve zemlje, posebno u ovom trenutku, kapacitet da jedan takav projekat realizuju", rekao je Popović. Predsednik SNP je dodao da je Rusija sa gasovodom Severni tok, koji je već izgrađen, i koji preko Severnog mora isporučuje ruski gas potrošačima u Nemačkoj, pokazala da ima sredstva i kapacitet da realizuje izgradnju gasovoda koji bi dopremao gas iz Rusije do potrošača u Evropskoj uniji. Naveo je da bi "na isti način bio realizovan i Južni tok da ga pojedine zemlje iz EU nisu politički blokirale, što je navelo Rusiju da odustane od ovog gasovoda i okrene se Tuskom toku". "Premijer je danas rekao da Vlada Srbije misli pre svega na interese Srbije i njenih građana. Zbog toga sam siguran da strateško partnerstvo Srbije i Rusije u oblasti gasa nije ugroženo, naprotiv, ono će nastaviti dalje da se razvija jer je upravo to u najboljem interesu Srbije i njenih građana", rekao je Popović.
Pročitajte još:Lazanski: Ne pravimo od građana Srbije političke idiote! (VIDEO)Vučić: Zakleo sam se!
Predsednik SNP je dodao da su očekivanja Srbije "pre svega usmerena na Turski tok jer samo u okviru tog gasovoda, koji je sada jedini realan, Srbija može da obezbedi sigurno snabdevanje gasom i neophodnu energetsku bezbednost za svoje građane i privredu". Podsećamo, premijer Srbije je u intervjuu za agenciju Asošiejted pres rekao da je Srbija spremna da razmotri više izvora za dovod gasa u Srbiju, te da je spremna da podrži inicijativu Vašingtona i gasni projekat transfera gasa iz Azerbejdžana. On je tom prilikom istakao da je "to važno i za Srbiju i za njene američke prijatelje". Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA