Najnovije

Pogledajte Al Kaidin uputnik za bombaša samoubicu: Ovo su pitanja na koja je morao da odgovori (FOTO)

VAŠINTON - Vlada SAD nedavno je objavila nekoliko dokumenata pronađenih u Bin Ladenovom skloništu u Abotabadu u Pakistanu gde se krio do smrti i upada američkih Foka. Među dokumentima navodno je pronađena i Al Kaidin upitnik za regrutovanje džihadista.
Osama Bin Laden (Foto: informador.com.mx)

Osama Bin Laden (Foto: informador.com.mx)

Američki obaveštajci koji su analizirali upitnik opisali su je kao banalan jer se sastojala od prostih i pomalo čudnih pitanja upućenim regrutima za džihad. Na početku upitnika za teroriste od ispitanika se pre svega zahtevao pravopis i pismenost radi lakšeg obrađivanja podataka. Upitnik za teroriste je prema bezbednosnim stručnjacima veoma sličan upitniku za posao u nekoj kompaniji. Ispitanici su prema svemu sudeći morali da budu veoma motivisani sa jasnim ciljevima zbog kojih stupaju u DŽihad. Jedno od pitanja je glasilo : ''Koji su vaši ciljevi i šta želite da postignete džihadom''? U upitniku su stojala i pitanja poput: ''Da li imate hobije i kako provodite slobodno vreme?''' Kao u svakoj firmi ispitanici su mogli da biraju i budu rangirani između raznih vrsta poslova sudeći prema aplikaciji, u kojoj možete da izaberete opciju finansiranja, regrutovanja ili čak pozicije bombaša samoubice. Upitnik sadrži dosta pitanja o identitetu i ponašanju ispitanika, kakve pasoše poseduje, da li ima odbređenih znanja i veština, zatvorgskog iskustva pa čak i da li ima rođake džihadiste. Potom sledi serija pitanja o metodima na koji su do sada funkcionisali, putovali ili se obučavali a jedno od zanimljivijih pitanja je i ''Koga želite da obavestimo u slučaju da postanete mučenik'', kao da se radi o upitniku iz medicinskog kartona u kome se obaveštava porodica u slučaju smrti pacijenta. Ispitanici mogu na nekoliko praznih mesta navesti imena i kontakte voljenih koje bi organizacija obavestila kada za to dođe vreme. Struktura upitnika Al Kaide ukazuje na nešto u šta su američki obaveštajci odavno sumnjali, da je Osamina organizacija uglavnom birokratska. alkaida1alkaida2alkaida3
Pročitajte još:RUSI STIŽU U JUŽNO KINESKO MORE: Najava vojnih vežbi zbog rastućih tenzija u regionuHIMALAJI: Elektronika koja će moćni lovac T-50 učiniti nedodirljivim! (VIDEO)
Izvor: Pravda/VOX  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA