Najnovije

Čanak: Šešelju suditi u Srbiji

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da se predsedniku radikala Vojislavu Šešelju, bez obzira na suđenje u Haškom tribunalu, mora u Srbiji "suditi za zla" koja je napravio u ovoj zemlji.
Čanak (Foto: Medija centar Beograd)

Čanak (Foto: Medija centar Beograd)

On je istakao da "Šešelj kao i svi oni koji su već zaboravljeni, a sa njime su ozvaničili ili direktno učestvovali u progonu hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva, za to moraju odgovarati". Čanak je u stranačkom saopštenju naveo i da se to mora uraditi" bez obzira na to da li je Šešelj ovde, ili mu se sudi u odsustvu". On je podsetio i da je "progon hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva postao potpuno vidljiv upravo na današnji dan, pre 23 godine, u prisustvu Vojislava Šešelja". "Tog 6. maja 1992. u Hrtkovcima je postalo očigledno ono na šta smo upozoravali i godinu ranije - da se u Vojvodini sprema i sprovodi državna politika nasilnog iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva", rekao je Čanak. Prema njegovim rečima, nakon Hrtkovaca, "iseljavanje i progon su nastavljeni u više od 20 mesta u Sremu" a LSV to ne može i nikada neće zaboraviti. Čanak je istakao i da su "to bili dani kada smo čuvali svoje komšije i njihove domove" i da je "nedopustivo da za te strahote i progone niko nije odgovarao". "Bio Šešelj osuđen ili mu uspelo da izbegne pravdu u Hagu za sve što je činio i ovde i u regionu, treba mu suditi u Srbiji", naveo je lider LSV. Čanak je naveo i da "zato pozivamo tužilaštvo i sve nadležne republičke organe da se taj proces pokrene i da mu se onemogući da ovde izbegne pravdu za svoja zlodela". Prema njegovimr rečima, suditi Šešelju pred sudom u Srbiji zbog dešavanja u Hrtkovcima bila bi važna poruka žrtvama i njihovim porodicama a "ujedno bi dalo značajan doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu". U Hrtkovcima, vojvođanskom selu u kome su živeli Hrvati, Srbi i Mađari je 6. maja 1992. održan je miting Srpske radikalne stranke na kome je pročitan spisak sa imenima meštana hrvatske nacionalnosti od kojih je traženo da se isele.
Pročitajte još:Lazanski: Novim tenkom Rusija šalje poruku da NATO nema sposobnosti da ratuje s RusijomNUKLEARNA AMERIKA: Sedam najčudnijih oružja vojske SAD (FOTO, VIDEO)
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA