Najnovije

Neverovatno: Šta zubi otkrivaju o vašem penisu?

Naučnici apeluju da bi nepravilna oralna higijena mogla mnogo da vas košta u spavaćoj sobi, a evo i zbog čega...
Ilustracija (Foto: handfacts.com)

Ilustracija (Foto: handfacts.com)

Preskakanje pranja zuba i redovne oralne higijene može da se odrazi na vaš seksualni život, pa tako nova tajvanska istraživanja otkrivaju da loša dentalna higijena može da vam oteža postizanje erekcije.

Povezanost erektilne disfunkcije i bolesti zuba

U studiji, 79 procenata muškaraca, koji su imali problema sa erektilnom disfunkcijom, bolovali su i od parodontopatije u odnosu na muškarce bez erektilne disfunkcije. Parodontopatija je infekcija koja se javlja kada se desni odvoje od zuba, stvarajući duboke džepove, u kojima se talože bakterije i omogućavaju im da se rašire na kost koja okružuje zube. Hronična upala izazvana oboljenjima desni mogu da oštete endotelne ćelije, koje formiraju obloge na svim krvnim sudovima, uključujući i one na penisu. "Oštećenje endotelnih ćelija može da rezultira oštećenjem krvotoka ostavljajući vas seksualno nezadovoljnog.", kaže Lari Lipšulc, savetnik urologa za portal Mens helt.

Izlečenje od paradontopatije= izlečenje od erektilne disfunkcije?

Istraživači sugerišu da vam vađenje zuba (ukoliko bolujete od parodontopatije) može pomoći da redukujete erektilnu disfunkciju eliminisanjem upale. "Umesto krajnjih i drastičnih mera, ako se bolest otkrije u ranoj fazi, lečenje bi moglo da se sastoji od nekoliko tretmana čišćenja kod stomatologa. Ako se otkrije kasnije, možda vam je potrebna operacija desni da bi vam se smanjili džepovi i povratila koštana masa.", kaže stomatolog Seli Kram. Jednom kada imate bolest pod kontrolom, onda je neophodno da posećujete stomatologa na svaka tri meseca. Često se dešava da se bolest vrati, pa je neophodno češće ići na preventivne predloge. Većina ljudi koji boluju od parodontopatije ne osećaju bol dok se bolest ne razvije, pa je bitno da posećujete često stomatologa ako imate crvene i otečene desni, krvarenje prilikom pranja zuba, loš zadah, klimave zube i povlačenje desni. Dobra vest je da parodontopatija skoro u potpunosti može da se spreči adekvatnom oralnom higijenom. Perite zube dva puta dnevno po dva minuta sa pastom za zube koja sadrži fluor, koristite konac za zube i idite na redovne preglede i čišćenje kamenca.
Pročitajte još:Dame otkrivaju: Ovakav muškarac nije u stanju da zadovolji ženuJUTARNJI SEKS: Evo zašto je veoma važan!
Izvor: menshealth.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA