Najnovije

PATRUŠEV: Uvlačenje Ukrajine u NATO je revanš snaga koje su bile na strani Hitlera

Ideja ulaska Ukrajine u NATO liči na simbolički revanš snaga koje su ratovale na strani nacističke Nemačke – ocenio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Nikolaj Patrušev (Foto: ct24.cz)

Nikolaj Patrušev (Foto: ct24.cz)

U autorskom tekstu za „Krasnuju Zvezdu”, glavni list Oružanih snaga Rusije, Patrušev je još poručio Zapadu: „Ono što se danas događa pokazuje koliko je kratko pamćenje političkih elita nekih država koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog Saveza. Jer, danas se najotvorenije i cinično obnavlja fašizam u Baltičkim državama i u Ukrajini. Za narodne heroje se proglašavaju zločinci koji su u minulom velikom ratu uprljali ruke krvlju čak i svojih sunarodnika”. Osvrnuvši se na aktuelne pokušaje prekrajanja istorije Drugog svetskog rata, sekretar SBRF je podvukao: „Cilj takvih laži je u nameri da se podriju snage i moralni autoritet savremene Rusije, da se ona liši statusa države – pobednice sa svim međunarodno-pravnim posledicama koje bi to imalo”. Patrušev je istovremeno upozorio Zapad: „Svi treba da imamo na umu da ratovi ne počinju odjednom. Zlo postepeno prikuplja snagu – ako se pred njim povlače i trude se da ga ne primećuju. Savremenim pretnjama možemo se samo zajedno suprotstaviti. Problemi globalne bezbednosti se mogu rešavati jedino na bazi dobrosusedstva, da bi u celom svetu trijumfovali ideali pravičnosti i dobra, a život budućih generacija bio slobodan i srećan”. Patrušev je u istom autorskom tekstu najavio korekcije strategije nacionalne bezbednosti Rusije do 2020. godine, kao i u doktrini informativne bezbednosti RF. „To je uslovljeno pre svega pojavom novih vojnih opasnosti i pretnji. NJihove manifestacije vide se u događajima „arapskog proleća” u Siriji i Iraku, a i Ukrajini i situaciji oko nje. Reakciju je iziskivala i tendencija premeštanja vojnih pretnja u informativni prostor. Za borbu vodećih država sveta za sopstvene interese tipična postaju indirektna dejstva, korišćenje protestnog potencijala stanovništva, radikalnih i ekstremističkih organizacija i privatnih vojnih kompanija”. Patrušev je podvukao: „Raste agresivnost SAD i NATO prema Rusiji. Povećava se njihov ofanzivni potencijal neposredno pored naših granica. SAD i NATO aktivno rade na stvaranju svog globalnog sistema protivraketne odbrane”. Prema rečima sekretara SBRF, Sjedinjene Države i njihovi saveznici unose neravnotežu u sistem međunarodnih odnosa, a Rusija „nastavlja da igra stabilizirajuću ulogu” jer istupa protiv otvorenog diktata sile i mešanja u unutrašnje stvari drugih država bez pardona. „Sjedinjene Države – zaključio je Patrušev – pred našim očima krše osnovne principe Povelje Ujedinjenih nacija, takve kao što su nezavisnost i suverena ravnopravnost država, ne mešanje u njihove unutrašnje stvari. U ovom kontekstu je dovoljno prisetiti se bombardovanja Srbije, okupacije Iraka i uništenja državnosti Libije”.
Pročitajte još:NAJAVILI: Manevri mornarica Rusije i Kine u MediteranuRusija pokazala svoj novi tenk koji će dominirati budućim ratištima
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA