Uvrstite ove namirnice u svoju ishranu i smanjite rizik od karcinoma.
Moderan način života i loša ishrana povećavaju rizik od raka debelog creva. Studija na 77.000 ljudi potvrdila je da vegetarijanci imaju 20 posto manji rizik od ove vrste karcinoma, dok je rizik kod vegetarijanaca koji konzumiraju i ribu manji za 43 posto. Pravilnom ishranom koja uključuje losos, pasulj i maslinovo ulje, a ne podrazumeva mesne prerađevine i šećer može se smanjiti rizik od ove vrste karcinoma.
Riba
Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su tuna i losos smanjuju upalne procese u crevima koji se povezuju s razvojem tumora. Lekari savetuju da se riba konzumira dva do tri puta nedeljno.
Ovsene pahuljice
Ovas je bogat vlaknima koje pomažu da hrana prođe kroz probavni trakt, a da se ne zadržava. Što se toksini koje zajedno s hranom unosite u organizam duže zadržavaju u probavnom traktu, to je veći rizik da će oštetiti DNK i izazivati razvoj raka, tvrde onkolozi.
Maslinovo ulje
NJegove su dobrobiti već nadaleko poznate, a blagotvorno deluje i na sistem za varenje. Maslinovo ulje baš kao ribe obiluje omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese, a samim tim i rizik od raka debelog creva. Uvrstite ulje u svakodnevnu ishranu.
Pasulj
Ova vrsta namirnice bogata je folatima, B vitaminima koji popravljaju abnormalan DNK u probavnom traktu. Osim toga obiluje vlaknima koja sprečavaju zadržavanje hrane u probavnom sistemu.
Kurkuma
Ona stimuliše proizvodnju žuči što poboljšava probavu i smanjuje hasove i osećaj nadutosti. Kurkuma sprečava razvoj novih tumornih ćelija i uništava već postojeće. NJeni aktivni sastojci čuvaju telo od tumora izazvanih radijacijom i štite od karcinom debelog creva.
Kuvani paradajz
Likopen, materija koja paradajzu daje crvenu boju, sprečava ćelije raka da se vežu za zdravo tkivo koje im je potrebno za širenje po telu. Biološki je najaktivniji u kuvanom paradajzu.
Voće i povrće
I voće i povrće bogato je vlaknima i hranjivim sastojcima koji smanjuju upalne procese, a samim tim i rizik od raka debelog creva. Preporučuje se da se u dnevni meni uvrsti šest do osam porcija voća i povrća.
Pročitajte još:OPASAN PROBLEM: Nesanica – nije samo nemogućnost spavanja!Da li ste depresivni ovih dana, možda je to zbog ovoga
Izvor: Informer.rs/24sata.hr