Najnovije

Kotevski potvrdio da ima žrtava: Napali su policajce bombama i snajperima!

SKOPLJE/KUMANOVO – Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u Kumanovu danas došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom terorističkom grupom, koja je došla iz jedne susedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.
Ivo Kotevski (Foto: republika.mk)

Ivo Kotevski (Foto: republika.mk)

Kako je na konferenciji za novinare rekao portparol tog ministarstva Ivo Kotevski, teroristi su bili stacionirani u okolini Kumanova, a u Makedoniju su ušli pre nekoliko dana. Prema rečima Kotevskog, oni su dobro naoružani i pripremljeni, a pollicija je naišla na žestok otpor, preneli su makedosnki mediji. Bila je, dodao je, napadnuta bombama i snajperima. Upitan za poginule i ranjene, Kotevski je rekao da je reč „o osetljivoj informaciji, te da se trenutno obaveštavaju porodice”. Ambasada SAD u Skoplju je, međutim, izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i građana. „Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi sa akcijom u okolini Kumanova i izražavamo saučešće porodicama poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su povređeni”, navodi se u saopštenju ambasade SAD i dodaje da to predstavništvo s pažnjom prati stanje na terenu i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlastima I političkim liderima. Iz američke ambasade su pozvali građane da ostanu smireni i da dozvole utvrđivanje činjenica. I Delegacija Evropske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu, gde se od jutros vodi policijska akcija protiv naoružane grupe, i izražavaju nadu da do eskalacije napetosti u tom rejonu neće doći. Iz Delegacije EU su saopštili da su u stalnom kontaktu sa vlastima i predstavnicima političkih partija u Makedoniji. Oni apeluju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija. Povodom jutrošnje policijske akcije u Kumanovu, u kojoj, kako javljaju makedonski mediji, ima povređenih, a možda i poginulih civila i policajaca, oglasio se i Demokratski savez Srba u Makedoniji, istakavši da sa zabrinutošću prati razvoj stanja. Iz te stranke apeluju na smirenost i uzdržanost. Demokratski savez je pozvao građane da se, bez obzira na etničku i versku pripadnost, ujedine i da osude terorističke napade, da ih izoluju i da sarađuju sa snagama bezbednosti. „Očekujemo od građana da pruže podršku snagama bezbednosti u borbi sa teroristima koji ugrožavaju bezbednost i teritorijalni itegritet Makedonije”, navodi se u saopštenju Demokratskog saveza.
Pročitajte još:Srpski četnici kreću na KumanovoPogledajte amaterske snimke oružanih sukoba u Kumanovu! (VIDEO)
Taj savez apeluje na sve ostale partije da prestanu sa međusobnim optužbama i od snaga bezbednosti očekuju da se na efikasan način obračunaju sa naoružanim grupama. Portal Telegraf je objavio da su prodavnice u Kumanovu uglavnom zatvorene, a građani uznemireni, te da se čuju povremeni pucnji, a nad Divljim naseljem u okolini tog grada se vije gust dim. Portal navodi da se sa područja Divljeg naselja, kao na dlanu vidi auto-put ka Skoplju, te da policijski punkt postavljen u blizini pijace ne dozvoljava nikome prolaz. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA