Najnovije

Dačić u Azerbejdžanu

BAKU – Predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić počeo je danas zvaničnu posetu Južnom Kavkazu posetom Bakuu, gde je razgovarao sa azerbejedžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom o mogućnostima za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma za konflikt u Nagorno-Karabahu i saradnji OEBS-a i Azerbejdžana.
Ivica Dačić (Foto: Jutjub pritskrin)

Ivica Dačić (Foto: Jutjub pritskrin)

„Mirno rešavanje sukoba nema alternativu”, rekao je Dačić koji je i ministar spoljnih poslova Srbije. „Iskustvo Srbije potvrđuje da se samo kroz dijalog može postići održivo mirno rešenje, rešenje koje bi pozicioniralo region na put saradnje, jedini put napred u našoj sve povezanijoj međunarodnoj zajednici”, rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Dačić se takođe sastao i sa ministrom spoljnih poslova Elmarom Mamađarovim, predsednikom Parlamenta Oktajem Asadovim, kao i predstavnicima političkih stranaka i azerbejdžanske zajednice u Nagorno-Karabahu. On je izrazio zabrinutost dosad nezabeleženim brojem ubijenih i ranjenih vojnika i civila tokom prva četiri meseca ove godine, i podvukao da je neophodno da svi poštuju sporazum o primirju. Dačić je istakao svoju punu podršku naporima kopredsedavajućih Minsk grupe i svog ličnog predstavnika, ambasadora Andžeja Kaspžika, usmerenim ka jačanju dijaloga među stranama. Šef srpske diplomatije naglasio je da, osim što nudi mehanizme za unapređenje demokratskih reformi u svojim državama učesnicama, OEBS predstavlja dobru platformu za udruživanje snaga u bavljenju transnacionalnim pretnjama. „Organizacija je spremna da nastavi saradnju sa Azerbejdžanom, kako bi doprinela u povećanju kapaciteta ove zemlje za borbu protiv takvih pretnji, kao i u sprovođenju unutrašnje reformske agende”, rekao je Dačić. On je posetio prostorije OEBS-ovog Projektnog koordinatora u Bakuu, gde je sa članovima misije razgovarao o tekućoj programskoj aktivnosti.
Pročitajte još:SLUČAJ ĆURUVIJA: Marković tvrdi da je Ćuruvijino pisanje bilo nebitno!DOLARI ILI NE – PITANJE JE SAD: Da li Vučić očekuje previše od Vašingtona!?
Predsedavajući OEBS-u bio je u pratnji ambasadora Kaspžika i svog specijalnog predstavnika za Južni Kavkaz, ambasadora Anđela Gnedingera. Dačić će večeras otputovati u Tbilisi gde će se sutra sastati sa gruzijskim zvaničnicima, 3. juna posetiće Jerevan. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA