Najnovije

Patrijarh Irinej: Zapadnu crkvu održava poredak, a istočnu pravoslavnu Duh Sveti!

BEOGRAD - NJegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je, na Duhovski ponedeljak, svetu arhijerejsku liturgiju u ruskoj crkvi „Svete Trojice“ u Beogradu povodom slave ove crkve, pri čemu je istakao da je posle svakog gonjenja pravoslavna crkva izlazila moćnija i hrabrija.
Patrijarh Irinej (Foto: JuTjub)

Patrijarh Irinej (Foto: JuTjub)

Obraćajući se prisutnima u ovoj crkvi na Tašmajdanu, patrijarh Irinej je istakao da crkva nisu zidovi, nego ljudi i da narod Božiji čini živu crkvu. Podsetivši na stradanja Hristove crkve, patrijarh je naveo da je i Srpska pravoslavna crkva SPC doživela mnoga stradanja u proteklim ratovima, kao i Ruska pravoslavna crkva RPC, objavljeno je na sajtu SPC. „Posle svakog gonjenja, Crkva je izlazila hrabrija, svetlija i moćnija, što se potvrdilo i u našem vremenu“, naveo je patrijarh Irinej, podsetivši na reči jednog zapadnog crkvenog velikodostojnika, koji je rekao da "zapadnu crkvu održava poredak, a istočnu pravoslavnu Duh Sveti". On je apelovao da se vernici drže istine Božije i da ničim ne ožaloste Duh Sveti, kao i da se ugledaju na učitelje u srpskom narodu koji su sledili put Hristov i da ne traže nove učitelje.
Pročitajte još:DO SADA NEVIĐENO: Snimak savezničkog bombardovanja Novog Sada! (VIDEO)Zašto je Vatikan naoko naprečac „zavoleo” pravoslavnu Srbiju?
Patrijarh je u besedi podsetio i na značaj Pedesetnice, kada je na apostole sišao duh Sveti, kao i na crkvu kao produžetak Hrista. Nastojnik ruske crkve otac Vitalij Tarasjev zahvalio je patrijarhu Irineju za liturgijske molitve, navodeći da se na današnji dan ruska crkva seća i 1.000 godina od upokojenja svetog kneza kijevskog Vladimira, krstitelja Rusije. Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA