Najnovije

MEĐUGORJE U PROBLEMU: Gospa vredna 80 miliona evra godišnje, Papa je neće priznati ali traži svoj deo

MEĐUGORJE - Vest da je papa Franja u svojoj propovedi povodom praznika Svete Marte rekao da međugorski "vidioci" ne žive hrišćanskim životom odeknula je poput munje u Hercegovini, piše Slobodna Dalmacija.
Gospa iz Međugorja (Foto: Vikipedija)

Gospa iz Međugorja (Foto: Vikipedija)

"Kakvi su to 'vidioci' koji nam danas kažu da će Gospa sutra u četiri sata poslepodne poslati poruku? To nije hrišćanski identitet. Poslednja reč Božija zove se Isus, i ništa nakon toga. Gospa ne šalje izaslanike", poručio je papa Franja na misi, a prenela La Republika. Nakon ove papine izjave koja nije službeni stav crkve, Gospina ukazanja daleko su od crkvenog priznanja. "Ne. To ne može biti istina", rekla je Marija iz Poljske koja je sa grupom od pedesetak hodočasnika stigla u Međugorje. "Gospa je tu, osećam mir i spokoj u duši", dodala je ljubeći bronzano raspeće u vrtovima nedaleko od međugorske crkve Svetog Jakova. Osim nje, na platou ispred crkve i u samoj crkvi molile su se desetine hodočasnika, a većina njih se molila upravo prema Papinoj poruci koju je poslao odlazeći iz Sarajeva: "Molite za mene da donesem ispravnu odluku o Međugorju". "Papa je bio ovde kod nas u Sarajevu i nije ništa rekao. Mislim da je o tako važnoj stvari trebao da govori na Koševu. Međugorje ostaje marijansko svetilište. Službeni stav crkve i nije bitan", mogli su se čuti komentari po međugorskim ulicama. Svećenici domaći i strani koji su se zatekli oko crkve u Međugorju nisu želeli javno da komentarišu stav crkve o ukazanjima, koji kaže da se ne može tvrditi da se radi o nadprirodnim ukazanjima, ali da Međugorje može biti mesto molitve. Iščekujući priznanje Gospinih ukazanja Međugorje je od hercegovačkog seoceta postala turistička meka. Dok su do ukazanja živeli od malo loze i nešto duvana, Međugorje je danas među jačim privrednim regionima u BIH, isključivo zahvaljujući "vidiocima" i Gospi. Stoga ne čudi rezervisan stav lokalnog stanovništva prema priči o autentičnosti ukazanja jer im egzistencija zavisi od verskog turizma, koji svakom nesmotrenom izjavom može biti itekako ugrožen, piše Slobodna Dalmacija.

Vatikan ipak želi svoj deo kolača

Papa bi, po svemu sudeći, uskoro ipak mogao da objaviti zvaničan stav o Međugorju. Što se konačnog stava tiče, postoje tri mogućnosti: Prva je da se u Međugorju ukazivala Devica Marija i da je to čudo (po svemu sudeći, papa tako nešto neće objaviti); Druga je da Međugorje nije čudo i da se tamo Devica Marija nije ukazala (prevedeno: da je to izmišljotina); Treća mogućnost je da Crkva nije utvrdila međugorsko ukazanje kao fenomen, ali da se Crkva na čelu s papom ne protivi da se u Međugorju i dalje skupljaju vernici, na molitvi. Prema javno dostupnim informacijama crkva je u predmetu Međugorja bila vrlo sumnjičava prema visokoj komercijalizaciji navodnog ukazanja. I to je jedna od prepreka jednako kao što se spominje i da gospa "svetli", da "vidioci" najavljuju 24 sata unapred da će se Gospa ukazati sutradan u 16 sati. "Vidoci" su, nekad deca, danas odrasli ljudi, prema navodnim iskazima svedoka, navodno na najavi ukazanja zarađivali novac, a niko od njih nije izabrao duhovno zvanje. Vatikan će verovatno doneti odluku o statusu Župe Međugorje jer su im finansije neuređene. Procene Vatikana se kreću da Međugorje zarađuje minimalno 80 miliona evra godišnje, a to nije nigde zavedeno. Ono što bi Međugroje moglo da dobije nakon ovoga je status posebne prelature. U tom slučaju bi finansije cele hercegovačke provincije bile pod direktnom ingerencijom Vatikana. Odluka Pape je konačna, ali ukoliko se pojave neke nove činjenice koje bi dovele u pitanje ovu odluku predmet Međugorja može se ponovno preispitati.
Pročitajte još:
Izvor: dnevnik.hr / Slobodna Dalmacija

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA