Najnovije

Upozorenje: Ove proizvode bi trebalo da izbegavate zbog opasne kancerogene materije

Prema pisanju Dejli mejla, Evropska agencija za bezbednost u hrani upozorila je na istraživanje koje je nedavno sprovedeno, a radi se o opasnoj kancerogenoj materiji pod nazivom akrilamid.
Nezdrava hrana (Foto: pixabay.com)

Nezdrava hrana (Foto: pixabay.com)

Dokazano je da ova supstanca uzrokuje rak kod životinja, a određene doze vrlo su opasne po nervni system, kako kod životinja, tako i kod ljudi. Ova supstanca se zapravo formira u hrani koja se izlaže visokim temperaturama (prženje, pečenje), a što su neke namirnice duže izložene visokim temperaturama, koncentracija akrilamida se povećava. Ovom studijom takođe je dokazano da tragovi akrilamida nisu pronađeni u namirnicama koje su bile izložene temperaturi do 120 stepeni. Najveća količina ove opasne materije nalazi se u čipsu, pomfritu, prženom mesu, nekim vrstama kupovnih biskvita i hleba, ali i u duvanu i kafi. Nutricionista Milka Raičević je potvrdila da mnoga opasna jedinjenja nastaju upravo prilikom termičke obrade. - Svakako savetujem da bi trebalo čitati deklaracije i izbegavati proizvode koje sadrže dosta aditiva. Čips i slične grickalice posebno su nezdrave i nikako ne bi trebalo da se konzumiraju često i u velikim količinama ili da zamene obrok. Kada je reč o hlebu, uvek je bolje izabrati onaj sa celim zrnima žitarica, ali ne bi trebalo ni da se ograničite na jednu vrstu hleba, već da kombinujete – objasnila je Milka Raičević, nutricionista.
Pročitajte još:ZA JAPANSKOM DIJETOM POLUDEO CELI SVET: Evo kako da za 7 dana skinite 5 kg!Recept za lekovito ulje kanabisa (VIDEO)
Izvor: zena.blic.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA