Najnovije

NEMAČKI MEDIJI: NATO treba aktivnije da se pozabavi krizama na Balkanu!

EU i NATO ne reaguju dobro na krize u Makedoniji i u BiH. O tome ali i o incidentu na utakmici u Hrvatskoj, gdje je na fudbalskom terenu naslikan kukasti krst, pišu mediji na nemačkom jeziku.
Dobro znamo kako NATO "rešava stvari" (Foto: Jutjub / nato.int)

Dobro znamo kako NATO "rešava stvari" (Foto: Jutjub / nato.int)

Nue Curiher Cajtung objavio je tekst u kom se opširno oslikava stanje u Makedoniji u kom kaže da je Makedonija primer kako se ne bi smelo ponašati kada je u pitanju kriza u nekoj državi. EU i NATO moraju uložiti sve napore da sačuvaju mir na Balkanu, ali ne prihvatajući sve pa čak i ono što ne ide u korist političkog razvoja i demokratizacije tih zemalja. Autor teksta se osvrće i na situaciju u BiH: "Međunarodna neizainteresovanost je i u drugim državama Balkana dovela do katastrofalne situacije. U BiH se ove jeseni obeležava 20. godišnjica Dejtonskog sporazuma, ali nikome nije do slavlja. U toj zemlji vlada mir, ali je nestabilan. Ono što je Balkanu hitno potrebno je pažnja Zapada. Ni lokalni političari, niti EU, niti NATO nisu spremni za ponovno rasplamsavanje oružanih konflikata u BiH, Makedoniji ili bilo gde drugde. Zbog toga se moraju uložiti svi napori da se sačuva mir, ali ne po cenu demokratskog razvoja. Sistemi za rano upozoravanje su od koristi samo onda ako se na osnovu upozorenja vide i odgovarajuće reakcije odgovornih političara u Briselu, Berlinu, Londonu i Vašingtonu", piše list.

Travnjak sramote na Poljudu

Nepoznati počinioci su na travnjaku stadiona u Splitu uoči utamice Hrvatska-Italija uz pomoć hemikalija ucrtali kukasti krst. U nekim nemačkim medijima se spekuliše da bi reprezentacija Hrvatske zbog toga čak mogla da bude isključena sa Evropskog prvenstva. Zutdojče Cajtung piše: "Ipak i UEFA mora da se zapita zašto utakmica, s obzirom na ovako ponižavajuću okolnost, nije bila prekinuta. Kako je moguće da se kukasti krst nađe na travnjaku a da niko ništa ne primeti? Simbol je očigledno naslikan 24 do 48 sati uoči utakmice, uz pomoć jedne hemijske supstance koja je vidljiva samo pod reflektorima. U zvaničnim reakcijama u Hrvatskoj se izražava neverica i zaprepašćenje. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila kako je na ovaj način nanesena sramota celoj zemlji, a pritom su nacionalistički ispadi u Hrvatskoj svakodnevica. Bivši igrač Bundeslige Josip Šimunić je kažnjen s pet takmica neigranja zbog ustaškog pozdrava nakon jedne utakmice. Ustaše su bile fašistički pokret tokom Drugog svetskog rata koji je pod zaštitom nacista uveo teroristički režim u Hrvatskoj i BiH i u koncentracionim logorima ubijao Jevreje, Srbe i Bošnjake. Taj pozdrav je u Hrvatskoj inače zabranjen. Zbog toga što je Šimunić propustio Svetsko prvenstvo, predsednik fudbalskog saveza te zemlje Davor Šuker je izjavio da "reprezentacija igra u čast Šimunića". Šuker je 1996. obišao grob Ante Pavelića u Madridu i sa osmehom na licu se poput hodočasnika slikao na grobu tog ratnog zločinca. Na utakmicama hrvatske reprezentacije u publici se nalazi ne mali broj navijača sa ustaškim obeležjima", piše Zutdojče Cajtung. Ako je istina da se u fudbalu na kraju sve vidi na terenu, onda se hrvatskom fudbalu ne piše dobro, jer istina za navijače te reprezentacije, ili barem za deo njih glasi: Glupost nikad ne umire. Tako o incidentu na utakmici Hrvatska-Italija stoji u listu Berliner Cajtung. "To nije baš radosna vest ni za ostatak čovečanstva, jer ono mora da strahuje da će se takve primitivne vrste, koje su u travnjaku naslikale kukasti krst, i dalje širiti. Glupost se razantno širi, sve do samog vrha Hrvatske, smatra Zoran Cyrk. Ovaj savetnik za bezbednost pri Hrvatskom nogometnom savezu tvrdi da je 'UEFA tri puta pisala vladi u Zagrebu, ali ništa nije preduzeto'. U proteklih sedam godina, tvrdi Cyrk, savez HNS-a, klubovi Dinamo, Hajduk i Rijeka su zbog raznih izgreda platili kazne u iznosu od 2,3 miliona evra. Sve uzalud. Stvarno glupo", stoji u listu Berliner Cajtung.
Pročitajte još:
Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA