Najnovije

Intenzivan rad na gasovodu kroz Grčku kreće odmah

SANKT PETERBURG - Rad na projektu produžetka Turskog toka kroz Grčku, nazvanog Južnoevropski gasovod, počeće odmah izradom studije izvodljivosti, rečeno je danas u Sankt Peterburgu, gde je prethodno potpisan memorandum o saradnji na njegovoj izgradnji između Rusije i Grčke.
Ekonomsko povezivanje Grčke i Rusije (Foto: topwar.ru)

Ekonomsko povezivanje Grčke i Rusije (Foto: topwar.ru)

"Intenzivan rad na projektu "Južnoevropski gasovod" će početi odmah uz pripremu studije o izvodljivosti, tehničke studije i drugih studija planiranja", navodi se u zajedničkom saopštenju grčkog ministra za energetiku Panajotisa Lafazanisa i predsednika Upravnog odbora Vnješekonombanke Vladimira Dmitrijeva. I jedna i druga stana su se se obavezale da će svim dostupnim pravnim sredstvima podržati infrastrukturni projekat nazvan "Južnoevropski gasovod" na teritoriji Grčke, i istovremeno su pozdravili osnivanje zajednicke kompanije koja će direktno biti zadužena za gradnju tog gasovoda, javlja grčka agencija ANA. U projektu će, takođe, učestvovati investiciona kompanija VEB kepital, kao filijala Vnješekonombanke i novoosnovana grčka državna kompanija "Enerdži investments pablik enterprajz", u kojoj je grčka država jedini akcionar, sa zadatkom da promoviše i učestvuje u gradnji gasovoda i drugih infrastrukturnih investicionih projekata namenjenih ekonomskom razvoju. U saopštenju se navodi i da će zajednička kompanija biti vlasnik "Južnoevropskog gasovoda", kao i da će biti odgovorna za planiranje, finansiranje, gradnju, rad i održavanje tog projekta, koji će činiti gasovodi, kompresorske stanice i druga infrastruktura neophodna za njegovo funkcionisanje. Rusija i Grčka su danas u Sankt Peterburgu, gde se održava Međunarodni ekonomski forum, potpisale međuvladin memorandum o saradnji u izgradnji nastavka gasovoda Turski tok na teritoriji Grčke. Potpise na dokument su stavili ruski ministar energetike Aleksandar Novak i Lafazanis. Potpisani memorandum predviđa osnivanje zajedničkog projektnog preduzeća, a prema rečima Novaka, za realizaciju projekta biće privučeni ruski kreditni resursi,  javio je Tas. Kapacitet grčkog produžetka Turskog toka kroz Grčku je 47 milijardi kubnih metara gasa, a prema rečima Novaka, njegova izgradnja počeće  2016. godine, a završiće se 2019. godine.
Pročitajte još:POBEDA EVROSKEPTICIZMA U DANSKOJ: I Danci traže referendum za izlazak iz EU?ZBOG RUSKIH SANKCIJA: Evropa gubi 100 milijardi evra i 2 miliona radnih mesta!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA