Najnovije

Prst u oko: Skupština Novog Pazara sprema rezoluciju o Srebrenici!

NOVI PAZAR - Skupština Novog Pazara usvojiće 6. jula rezoluciju o Srebrenici, jer je danas propao pokušaj da se izglasa tekst rezolucije koju je predložila opoziciona Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS), bliska muftiji Muameru Zukorliću.
Novi Pazar (Foto: Jutjub)

Novi Pazar (Foto: Jutjub)

Naime, u prvi mah su njihov predlog prihvatile i vladajuća Sandžačka demokratska partija (SDP) i opoziciona Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, ali su se odbornici SDP kasnije predomislili. Do preokreta je došlo nakon jednosatnih konsultacija sa koalicionim partnerima, predvođenih Srpskom naprednom strankom, koji u lokalnom parlamentu imaju dva odbornika koji su nakon pauze napustili zasedanje ne želeći da učestvuju u raspravi i glasaju o rezoluciji u Srebrenici. NJihovim napuštanjem sednice, ali i zbog odsustva pojedinih odbornika, vladajuća koalicija je ostala bez većine, pa je u skupštinsku salu došao i bivši šef odborničke grupe BDZS i jedan od najbližih saradnika Muamera Zukorlića, Sead Šaćirović koji im je svojim glasom obezbedio većinu. To je bilo njegovo prvo pojavljivanje na sednicama lokalnog parlamenta od kako je pre nekoliko meseci okrenuo leđa Zukorliću i od kako je počeo da radi u gradskoj upravi kao član kabineta gradonačelnika Novog Pazara. Kada je zasedanja nastavljeno, šef odborničke grupe SDP Muamer Bačevac rekao je skupštinskom govornicom da oni neće podržati donošenje rezolucije o Srebrenici kao dopunske tačke, već da na sledećoj sednici ova tema bude jedina tačka dnevnog reda. - Ovo je previše ozbiljna tema da bismo je usvajali kao dopunsku tačku. Promenili smo mišljenje jer smatramo da je neophodno da svi zajedno, naravno i predstvnici Srba u Novom Pazaru, sednemo i sastavimo tekst rezolucije koju ćemo jednoglasno usvojiti – objasnio je Bačevac. Posle burne rasprave, predstavnici tri najveće odborničke grupe ipak su se saglasili da se posebna sednica gradske skupštine posvećena samo ovoj tački dnevnog reda zakaže za 6. jul. Inače, u Predlogu rezolucije BDZS stoji da se najoštrije osuđuje genocid i negiranje genocida u Srebrenici, kao i da se od države zahteva usvajanje zakona kojima će se sankcionisati negiranje genocida. Pored toga, u predlaže se i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na šehide (nevine žrtve) genocida u Srebrenici.
Pročitajte još:Pajtić: Vučić treba da preuzme odgovornost i ode u SrebrenicuVučić: Spreman sam da pognem glavu u Srebrenici
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA