Najnovije

Tajani: Ukrajina nema dozvolu da koristi italijansko oružje na tlu Rusije

Ustav zabranjuje Italiji da dozvoli Ukrajini da gađa rusku teritoriju, rekao je italijanski ministar odbrane Guido Krozeto.

Ukrajina nema dozvolu Italije da koristi oružje koje joj isporuči ta zemlja da cilja mete na teritoriji Ruske Federacije, već ga isključivo može koristiti "da bi se odbilo rusko napredovanje i garantovala sloboda zemlje", izjavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Tajani je rekao da Italija odbacuje rat i da ne može da obezbedi oružje za napad na Rusiju, prenosi rimski list "Fato kotidijano".

"Italijansko oružje može se koristiti samo na teritoriji Ukrajine da bi se odbilo rusko napredovanje i garantovala sloboda zemlje. Jedno je koristiti ovo oružje na okupiranoj teritoriji, jedno je braniti Ukrajinu, drugo je reći da smo u ratu sa Rusijom", rekao je Tajani.

Ministar odbrane Guido Krozeto je, takođe, rekao da italijanski ustav zabranjuje Italiji da dozvoli Ukrajini da gađa rusku teritoriju.

"Oružja koje dajemo Ukrajini se nužno mora koristiti za odbranu Ukrajine, što znači i napade na Ruse u Ukrajini, ali se ne može koristiti na teritoriji druge države, rekao je Krozeto, prenosi Tanjug.

Prethodno su zapadni mediji objavili, pozivajući se na američke zvaničnike, da je administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena dala Ukrajini dozvolu da američko oružje koristi u napadu na Rusiju, ali samo u blizini oblasti Harkova.

Nemačka je danas takođe saopštila da će dozvoliti Ukrajini da koristi nemačko oružje za napade na ciljeve unutar granica Rusije.

RUSI OPKOLILI ČASOV JAR! Vojska upada u sve kritične tačke, ukrajinska armija u velikoj defanzivi

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA