Najnovije

SKANDAL: Albanci od Srbije i Vučića u Briselu traže ukidanje poternica za srpskim koljačima Tačijem i Haradinajem!

Premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, nastavljaju danas dijalog u Briselu. Teme nove runde dijaloga su energetika, telekomunikacije, Zajednica srpskih opština i most u Kosovskoj Mitrovici.
Haradinaj i Tači (Foto: Gazeta Ekspres)

Haradinaj i Tači (Foto: Gazeta Ekspres)

Evropska unija će od Vučića i Mustafe tražiti potpise na konkretne dogovore, a juče su u Briselu dve delegacije razgovaraju na tehničkom nivou, pošto prošlonedeljni sastanci u tom formatu nisu dali konkretne dogovore o telekomunikacijama, energetici, Zajednici srpskih opština i drugim pitanjima, poput Parku mira na mostu na Ibru koji deli severnu i južnu Mitrovicu. Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini saopštila je prošle nedelje da će teme razgovora delegacija na čelu s Vučićem i Mustafom će biti “primena dogovora o energetici, telekomunikacijama, Asocijacije/Zajednice (srpskih opština), kao i mostu u Mitrovici”. U poslednjim razgovorima dve delegacije, na tehničkom nivou, održanim od 16. do 19. juna, razgovarano je o telekomunikacijama, energetici, Zajednici srpskih opština i drugim otvorenim pitanjima, poput sudbine Parka mira na mostu na Ibru koji deli severnu i južnu Mitrovicu. Razgovori su završeni bez konkretnih dogovora. Prištinski mediji najavljuju da će Vučić i Mustafa sutra dogovoriti o uklanjanje barikada, odnosno parka s mosta na Ibru, između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice. Samo dan uoči odlučujućih pregovora u Briselu, kosovske vlasti perfidno pokušavaju da izvrše pritisak na vlasti u Beogradu i pozivaju se na podršku međunarodne zajednice za otvaranje tema kojih nema u agendi, a tiču se najosetljivijih tema. Naime, Albanci su juče nezvaničnim kanalima zatražili da Srbija povuče 300 međunarodnih interpolovih poternica, među kojima su Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Agim Čeku, Sulejman Selimi i mnogi drugi. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je srpska strana spremna na konstruktivan dogovor, ali da neće nijednim potezom priznati nezavisnost Kosova i istakao da očekuje veliki pritisak. – Prema našim saznanjima mnogo se očekuje od ovih razgovora. To nesumnjivo znači da će pritisci biti veliki – rekao je on.
Pročitajte još:ZABRANJEN MU ULAZ U SRBIJU: Neonacista idejni tvorac ograde na mađarskoj granici!A može li isti venac u Skelane i u Potočare?
Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA