Najnovije

Tači: Zajednica srpskih opština neće imati ni izvršnu ni zakonodavnu vlast

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je danas da veruje da će na narednom sastanku premijera Srbije i Kosova, 29. juna u Briselu, biti postignuti sporazumi u oblastima energetike, telekomunikacija, slobode kretanja na mostu na Ibru, kao i Zajednice srpskih opština, koja, kako je rekao, neće imati ni zakonodavnu ni izvšnu vlast.
Hašim Tači (Foto: kryeministri-ks.net)

Hašim Tači (Foto: kryeministri-ks.net)

Tači je za Dojče vele, u intervjuu za albanski program, rekao da će se Zajednica organizovati i delovati prema zakonima Kosova i evropskim standardima. "Ponavljam još jednom Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati niti zakonodavni niti izvršni karakter. Registrovaće se na Kosovu, funkcionisaće na osnovu standarda koji su u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova", rekao je Tači. On je rekao da je na poslednjem sastanku dvojice premijera u Briselu bilo progresa i došla je do izražaja obostrana volja da se pitanja, koja su bila na dnevnom redu, što je brže moguće okončaju."Radi se o telekomunikacijama i energetici. Postignut je napredak i u drugim pitanjima koja su predviđena da se tretiraju u agendi razgovora, posebno oko otvaranja mosta na Ibru. Ostalo je da se rasprave tehznička pitanja i nadam se da će se narednog ponedeljka, na sastanku na najvišem nivou zaokružiti zajedničkim angažovanjem”, kazao šef kosovske diplomatije. Tači je rekao da je pitanje telekomunikacija rešeno i da će Kosovo imati svoj telefonski pozivni broj (međunarodni prefiks). "Trenutno razgovaramo sa trećim zemljama, koje mogu da pomognu u rešenju tog pitanja. Razgovaramo posebno sa Austrijom i nekim drugim zemljama. Srbija ne može da odluči o ovom pitanju. O tome će odlučiti institucije Kosova u saradnji sa institucijama Evropske unije”, kazao je on. Tači smatra da će Kosovo uspeti da formira Specijalni sud što će jednom za svagda ukloniti tamnu senku nad Kosovom.
Pročitajte još:Vučić: Ko će da vrati desetine i desetine pobijenih Srba u Podrinju?Nemci bi opet da uvedu vize za SrbijuMilanović: Ne mogu ja savetovati Vučića i Vulina šta da kažu o Stepincu
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA