Najnovije

"Vučić sad može u Srebrenicu"

Posle odluke da Naser Orić bude izručen BiH, načelnik Srebrenice Ćamil Duraković je rekao da je srpski premijer Aleksandar Vučić sada dobrodošao u Srebrenicu.
Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

On je prethodno odbijao mogućnost da predsednik Vlade Srbije dođe na obeležavanje 20. godina od zločina u Srebrenici, pošto je ratni komandant muslimana Srebrenice Naser Orić uhapšen u Švajcarskoj i pretilo mu je izručenje Srbiji. Državni vrh BiH se još nije oglasio povodom odluke švajcarskih organa da izruče Orića BiH, a ne Srbiji. "Nemam potvrdu, video sam u medijima. Verujem da je švajcarsko ministarstvo reagovalo po pravnom postupku. Drago mi je da smo nakon 15 dana dobili i da je proradila svest tih ljudi. Tužilaštvo BiH neka dalje postupa, mi nemamo ništa protiv'', rekao je Duraković u izjavi za TV N1. On je rekao da je odluka o izručenju Orića očekivanana. Upitan da li je premijer Vučić sada dobrodošao u Srebrenicu, Duraković je rekao: ''Ja nemam ništa protiv da Vučić dođe u Srebrenicu, i mislim da će to biti istorijski iskorak za budućnost'', rekao je Duraković. Duraković, koji je ranije zajedno sa NVO Majkama Srebrenice najavio otkazivanje komemoracije 11. jula u Potočarima ako Orić do 30. juna ne bude pušten iz ekstradicionog pritvora, sada kaže da se aktivnosti povodom obeležavanje 20-te godišnjice od zločina u Srebrenici nastavljaju. Amar, sin Nasera Orića rekao je za Klix.ba da je još uvek pod emocijama nakon što je čuo vest da će njegov otac biti izručen BiH, a ne Srbiji. “Sad očekujemo da će u BiH imati fer i pravedan postupak, jedno pravedno suđenje”, dodaje Amar. Ni Amar ne zna kada će njegov otac da stigne u BiH, kao ni da li će porodica moći odmah da ga vidi. Inače, Amar je posetio svog oca u ekstradicionom pritvoru u Ženevi i o tome kaže: “Kada sam ga posetio u Ženevi rekao mi je, a to uvek ponavlja, da on nikada nije bežao od procesuiranja. Ali taj proces ne može biti u Srbiji, u bilo kojoj drugoj zemlji može”, kaže Amar.
Pročitajte još:NAJNOVIJA REZOLUCIJA U EU: U Srebrenici su masakrirani Srbi, a ne Muslimani„Ne bežim usred bitke protiv Vučića“
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA