Najnovije

Patrijarh Irinej: Srbija ne može postojati bez Kosova i Metohije

GRAČANICA - NJegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da je Kosovo i Metohija srpska zemlja sve dok je tamo srpskih svetinja i naslednika palih velikomučenika.
Patrijarh srpski Irinej (Foto: Vikipedija)

Patrijarh srpski Irinej (Foto: Vikipedija)

"Dok je Stefana Dečanskog u Dečanima, Pećke patrijaršije, Gračanice kralja Milutina i Gazimestana i svih koji su stradali za veru, pravdu i istinu, ova zemlja ne može biti bilo čija već njihovih naslednika", rekao je patrijarh Irinej. U besedi posle Svete arhijerejske liturgije koju je služio u porti manastira Gračanica patrijarh je istakao da Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija. "Što je Srbija bez Kosova i Metohije? To je mrtvak bez duše i srca", rekao je srpski patrijarh. Patrijarh Irinej pozvao je kosovskometohijske Srbe da se ne dele i ne svađaju jer je snaga srpskog naroda u jedinstvu. Prema njegovim rečima, to je poruka Crkve i Svetog kneza Lazara. "Moramo pomoći našoj braći da opstanu na Kosovu i Metohiji, da se vrate prognani, da se vrate crkvama od kojih su mnoge porušene. Došli smo da ohrabrimo sve vas da ostanete na svojim ognjištima i pozovemo one koji su prognani da se vrate", rekao je patrijarh Irinej i pozvao komšije Albance na suživot sa Srbima.
Pročitajte još:Danas je Vidovdan: Sa čime idemo pred svetog kneza LazaraPročitajte šta valja, a šta ne valja raditi na Vidovdan
Izvor: Blic/Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA