Najnovije

Puškov: Najveći neuspeh SAD-a je formiranje rusko-kineskog saveza

MOSKVA - Formiranje rusko-kineskog vojnopolitičkog tandema glavni je neuspeh administracije predsednika SAD Baraka Obame, smatra šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov.
Puškov (Foto: Jutjub printskrin)

Puškov (Foto: Jutjub printskrin)

„Iz perspektive američke spoljne politike, suprotstavljati se istovremno i Pekingu i Moskvi — zabranjeno je. To je opasno za SAD. Nije toliko neuspeh ono što su SAD postigle u Avganistanu, Iraku ili Libiji, već upravo formiranje rusko-kineskog saveza“, rekao je Puškov u intervjuu za list „Izvestija“. Stvaranje rusko-kineske alijanse direktno će uticati na strateške pozicije SAD i njihove saveznike, mišljenja je Puškov. Ruska Federacija i Narodna Republika Kina su se dogovorile da stanu na put mešanju u suverene poslove. „Amerikanci na ovaj strateški izbor reaguju na sebi svojstven način. Oni sebe ubeđuju da se ništa strašno nije dogodilo i tako pokušavaju da se umire. Ipak, nedavne rusko-kineske vežbe u Crnom i Sredozemnom moru su važan signal za SAD i NATO“, istakao je poslanik. Po njegovom mišljenju, ovim vežbama Kina „čini korak više ka prisustvu i u drugim akvatorijama“.
Pročitajte još:Da li je Andžej Duda novi Orban u EULETEĆA MUNJA: Najskuplji američki oružani sistem samo što nije otkriven (VIDEO)
„Kina pokazuje da želi da obezbedi svoj interes daleko van svojih granica i čini svoje prve korake kao globalna država. A uz to je već u prestižnoj alijansi sa Rusijom“, rekao je Puškov. Izvor: ISKRA / vostok.rs / rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA