Najnovije

Vučić: Rekao sam u Vašingtonu da nećemo priznati Kosovo

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da SAD poštuju ekonomske reforme Srbije i njenu borbu za stabilnost u regionu, kao i da su u Vašingtonu razgovarali sa svima koji odlučuju o Srbiji, jugoistoku Evrope i Evropi.
Vučić drži predavanje u školi DŽons Hopkins (Foto: JuTjub)

Vučić drži predavanje u školi DŽons Hopkins (Foto: JuTjub)

Vučić je ocenio da samo neozbiljni ljudi mogu da kažu da sastanci i razgovori koje su vodili proteklih dana u Vašingtonu nisu tako važni. "To su komentari neozbiljnih ljudi...sastali smo se i razgovarali sa svima koji odlučuju o Srbiji, Evropi, jugoistoku Evrope", rekao je premijer za B92 i podsetio da je u SAD došao na poziv američkog potpredsdnika Dzozefa Bajdena koji je, nažalost, imao porodičnu tragediju - umro mu je sin i sahrana je u subotu, a tek u ponedeljak će biti u Vašingtonu. Vučić je dodao da se sastao i imao izuzetno važne razgovore sa Suzan Rajs, savetnicom predsednika Baraka Obame, za koju je rekao da je "treći čovek Amerike" i zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel prva žena sveta. "Da ne govorimo o Entoniju Blinkenu koji je trenutno državni sekretar pošto je DŽon Keri u bolnici. Rekao bih da smo imali sastanke i sa svim važnim senatorima i kongresmenima, imali smo sve važne sastanke... Nisu uvek bili laki, ali mislim da Srbija danas uživa mnogo veći ugled neko pre tri godine", podvukao je premijer. On je ukazao da su i mnoge stvari na tehničkom nivou jasno pokazale o drugačijem ponašanju prema Srbiji, kao što je zvanični prijem u Beloj kući, što, kako je naglasio premijer, "nikada sa Srbijom nisu radili". Kako je rekao, oni poštuju ekonomske reforme Srbije i političku stabilnost za koju se Srbija u regionu borila. "Oni naravno imaju zahteve na bilateralnom nivou, do slučaja Bitići i paljena ambasade, to su najvažniji, do nekih drugih stvari na našem evropskom putu. Kad razgovarate sa takvom svetskom silom, znate svoje mesto i štitite svoje nacionalne i državne interese i gledate kako da sačuvate Srbiju na najbolji način", naglasio je Vučić. Prema rečima premijera, u Vašingtonu je Srbija apsolutno dobila političku podršku za otvanje prvih poglavlja u pregovorima sa EU. "Ono što sam čuo danas od zamenika državnog sekretara Entonija Blinkena, od pomoćnice američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorije Nuland, to je da će Amerikanci podržati otvaranje prvih poglavlja za Srbiju", podvukao je Vučić.
Pročitajte još:Srbija tražila hitno okončanje postupka protiv ŠešeljaUbrzano naoružavanje Ukrajine – 11 zemalja dostavlja oružje Kijevu!
On je naveo da srpska delegacija nije tražila novac, da će novac biti zarađen, da je i danas rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da nije krio državne stavove. "Takođe sam ponosan na činjenicu da Srbija danas uživa veći ugled i da ćemo imati podršku SAD, a uz tu podršku mnogo toga više možemo da ostvarimo i uz dolazak većeg broja njihovih investitora u Srbiju", zaključio je premijer. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA