Najnovije

UNOSNI POSLOVI KOSOVSKIH KARTELA: Milijarde evra u trgovini drogom!

PRIŠTINA - Prema policijskim procenama, kosovska narko mafija "obrne" desetak milijardi evra godišnje, a na evropsko "tržište" otpada 65 odsto ukupnih količina droge.
Haradinaj - "bog i batina" na Kosovu (Foto: JuTjub)

Haradinaj - "bog i batina" na Kosovu (Foto: JuTjub)

Na listi kriminalnih aktivnosti na Kosmetu prednjače lica koja se bave prodajom narkotika, a predvode ih bivše vođe takozvane OVK, čije se bogatstvo meri stotinama miliona evra. Policiju zabrinjava ogroman porast zavisnika mlađih kategorija, uzrasta od 14 do 18 godina, koje preprodavci droga u uslovima niske zaposlenosti "lako zavode" - 20.000 lica ima status "zavisnika". Uz Prištinu i Uroševac, distributivni centri postali su Đakovica i Dečani, za koje se sve učestalije i u policijskim izveštajima koristi termin "zabranjen grad". Naime, umesto policije, kontrolu teritorija ova dva grada vrše kriminalni klanovi pod kontrolom bivših vođa takozvane OVK, predvođeni klanom Ramuša Haradinaja i njegovog brata Dauta. Klan Haradinaj preuzima kontrolu i regiona Peć, koji je bio pod kontrolom klana Nasera Keljmendija. Raste broj zavisnika na Kosovu Policijski izvještaji potvrđuju da broj zavisnika i švercera droge u Metohijskoj kotlini iz dana u dan raste i da ta bolest prijeti da ugrozi šire područje Kosova i Balkana. Tokom prošle godine na Kosmetu je zaplenjeno više stotina kilograma različitih opojnih sredstava, a najviše na području Đakovice - dvadeset kilograma heroina, 300 kilograma marihuane i oko tonu drugih opojnih sredstava. U istom periodu, samo u Đakovici uhapšena su 282 lica različite životne dobi, uključujući i desetak maloletnika. Najmlađi zavisnik ima 12 godina, a najstariji 54. Putevi kojima se prebacuje heroin u zapadnu Evropu iz Avganistana preko Turske, Bugarske i Makedonije vode do Uroševca, glavne destinacije. Jedan tranzitni put od Uroševca vodi preko Prizrena, Đakovice i Peći do Rožaja, a potom do Sarajeva. Ovaj "tranzitni put" ukršta se sa "tranzitnim pravcem" kojim se preko primorskih gradova u Albaniji i Ulcinja u Crnoj Gori snabdeva tržište u Italiji.
Pročitajte još:BLAM: DŽihadisti lažu da ih je NATO bombardovao tokom rata u BiH! (VIDEO)„IZ KOLIJEVKE U JASENOVAC“: Čitulja za 19.429 dece Srba, Jevreja i Roma, koja su stradala u Jasenovcu
Izvor: Srna/Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA