Najnovije

DEMANTOVANO: Suspendovan episkop niški Jovan - lažna vest!

BEOGRAD - Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) suspendovao je episkopa niškog Jovana (Purić) zbog problema u organizaciji rada u eparhiji, prenela je danas agencija Beta, ali je SPC nakon što se vest proširila medijima poslala demanti ističući da je ta informacija gruba laž.
Vladika Jovan (Foto: JuTjub)

Vladika Jovan (Foto: JuTjub)

Razna glasila, poput „Informera”, „Kurira” i sličnih, prenose vest agencije „Beta”, koja se, po ustaljenom običaju, poziva na „informacije iz vrha SPC”, da je Episkop niški Jovan suspendovan odlukom Svetog Sinoda, „svojevrsne vlade unutar Crkve” (!), i da će ga do sledećeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve „menjati” (srpski bi se reklo zamenjivati) Episkop raško-prizrenski Teodosije, navodi se u saopštenju SPC. Ovo je gruba dezinformacija. Episkop niški Jovan nije suspendovan nego je, po uobičajenoj proceduri, dobio privremeno odsustvo iz Eparhije niške radi lečenja, i to ne do idućeg zasedanja Sabora nego do idućeg zasedanja Svetog Sinoda u drugoj polovini avgusta. U praksi Srpske Pravoslavne Crkve odsustvo episkopima na period duži od kratkih odsustvovanja od nekoliko dana ne daje Sveti Sinod nego Patrijarh. On odobrava i predlog o zamenjivanju (nipošto „menjanju”!) episkopa koji odsustvuje. Tako je bilo i u ovom slučaju. I to je sve, kažu u SPC. Ako ovo ne znaju novinari, trebalo je da zna njihov informator, ma ko on bio. Duhovno i moralno, on je neuporedivo gori od njih. Kakvo će biti zdravstveno stanje Episkopa niškog posle sadašnje faze lečenja, ostaje da se vidi. Hrišćani se mole da ono bude dobro, bolje ili najbolje, a neljudi zlurado čekaju da se pogorša. Demanti je potpisao episkop bački Irinej, portparol Srpske Pravoslavne Crkve.
Pročitajte još:PRIČA KOJA JE POTRESLA SRBIJU: Majka ih držala zatočene u kući, oslobođeni tek nakon njene smrti! (VIDEO)CESID: Srbi sve više protiv EU i NATO
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA