Najnovije

Evro bi mogao da bude 115 dinara

Narodna banka Srbije je u poslednjih deset dana intenzivno intervenisala i kupila više od 40 miliona evra, kako bi sprečila prekomerno pomeranje deviznog kursa, ovoga puta - jačanje dinara.
Evro (Foto: Vikimedija)

Evro (Foto: Vikimedija)

Mali promet na međubankarskom deviznom tržištu, odnosno pad potražnje za evrima, uticao je na to da naša valuta ojača. Da ne bi evro klizao ispod 120 dinara, centralna banka je odlučila da kupuje devize. Neki ekonomisti procenjuju da bi kurs mogao da padne na 115 dinara, ukoliko NBS ne bi intervenisala. Za građane i firme zadužene u evrima to baš i nije dobra vest, jer bi im rate, barem u ovom periodu, bile manje da je dinar jači, ali za državu i prikupljanje poreza sadašnja situacija je dobra. Centralna banka je od početka godine kupila na međubankarskom deviznom tržištu 470 miliona evra i vratila ih u devizne rezerve. Promet devizama je slab i od početka godine je bio najveći u februaru kada je iznosio 54,9 miliona evra. Potražnja domaćih preduzeća za devizama je opala, a otkup od menjača je porastao. Devizni kurs je stabilan i NBS sve čini da ne dođe do prevelikih oscilacija u oba pravca. - Količina novca kojom se u poslednje vreme trguje je takve prirode da čak i manji pojedinačni iznosi mogu značajno pomeriti devizno tžište u jednom ili drugom pravcu - smatra Sonja Miladinovski, član IO Sosijete ženeral banke. - U uslovima povišene osetljivosti globalnog finansijskog tržišta, procena NBS da bi interventnom kupovinom deviza mogla da ublaži. Dinar je najviše oslabio ove godine u odnosu na dolar. Od kraja 2014. godine do maja naša valuta je u odnosu na američku pala za 10,2 odsto. Ako je za utehu, i evro kliza kada je dolar u pitanju. Do toga je došlo pre svega zbog krize u evrozoni i razmimoilaženja monetarnih politika Evropske unije i SAD.
Pročitajte još:Grčka kriza ne utiče na kredite u SrbijiKoliki je stvarni broj? U Srbiji je registrovano 746.010 nezaposlenih lica
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA