Najnovije

Istorijski dogovor Irana i šest svetskih sila

BEČ - Pregovači Irana i šest velikih sila postigli su istorijski dogovor, a završni plenarni ministarski sastanak, na kojem treba da bude usvojen sporazum, zakazan je za 10.30 sati u Beču, javljaju svetske agencije.
Foto: Tviter

Foto: Tviter

Dogovor je postignut posle 18 dana maratonskih pregovora Teherana i Grupe 5+1 u Beču između Irana i predstavnika SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske plus Nemačke. "Završni plenarni sastanak od E3/EU+3 i Irana u 10.30 sati u UN", najavila je portparolka EU Ketrin Rej na Tviteru posle rastućih "znakova" da je sporazum na dohvat ruke. Rej je dodala da će sastanak biti praćen konferencijom za novinare u Beču. Portparolka američkog Stejt departmenta Meri Harf tvitovala je isti raspored, prenela je agencija AFP. Nacrt sporazuma postignutog između G5+1 i Irana o iranskom nuklearnom programu predviđa da inspektori Ujedinjenih naroda (UN) imaju pristup svim sumnjivim iranskim lokacijama, uključujući vojne, što bi bilo zasnovano na konsultacijama tih sila i Teherana, saznaju diplomatski izvori rano jutros u Beču, gde traju pregovori o iranskom nuklearnom programu. Prema tim izvorima, posle usvajanja nacrta tokom dana, biće usvojena i rezolucija Saveta bezbednosti UN o tome u tokom meseca. Zatim će uslediti i koraci koji predviđaju iranska ograničenja nuklearnog programa, a u prvoj polovini 2016. godine i ukidanje međunarodnih sankcija Iranu. Informacije dobijene iz tih izvora su preliminarnog karaktera i podložne su "promeni", navodi agencija Rojters, uz objašnjenje da se temelje na nacrtu sporazuma koji još nije konačna verzija.
Pročitajte još:Zurof: Masakr u Srebrenici nije genocidDesnom sektoru u Kijevu se pridružuju pripadnici „Ajdara”, „Azova”, OUN i „Tornada”
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA