Najnovije

Narodna skupština Republike Srpske odlučuje danas o raspisivanju referenduma

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi danas na posebnoj sednici da reaktivira odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Narodna skupština Republike Srpske (Foto: narodnaskupstinars.net)

Narodna skupština Republike Srpske (Foto: narodnaskupstinars.net)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ustavno pravo Republike Srpske i njene Narodne skupštine da raspravlja i odlučuje o referendumu kao izrazu narodne volje, poručivši da Srpska samo traži da se poštuje dejtonski Ustav BiH i razgraničenje nadležnosti između entiteta i BiH. Milorad Dodik uputio je 2. jula zahtev Narodnoj skupštini Srpske da na posebnoj sednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je ranije da je referendum legalno i legitimno demokratsko pravo Srpske na kojem građani imaju mogućnost da izraze stav o svakom pitanju od njihovog interesa. "Postoji ustavna i zakonska osnova i politička opravdanost za održavanje ovog referenduma", rekao je Čubrilović i naglasio da održavanje referenduma ne krši Dejtonski mirovni sporazum, nego predstavlja jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja građana u skladu sa međunarodnim pravom.
Pročitajte još:Dodik: BiH ne bi preživela raspakivanje Dejtonskog sporazumaSRBI IZ SREBRENICE ZABRINUTI: Kako li smo tek mi zaštićeni
Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA