Najnovije

Gardijan predviđa dužničku krizu Srbije, Vučić negira i dodaje: "Postaćemo malo svetsko čudo"

LONDON - Devet evropskih država se trenutno već nalazi u dužničkoj krizi, dok je Srbija u grupi zemalja kojima ona preti zbog visokog spoljnog duga, objavio je danas britanski list Gardijan.
Aleksandar Vučić (Foto: JuTjub)

Aleksandar Vučić (Foto: JuTjub)

Pozivajući se na izveštaj britanske organizacije Jubili det kampejn (Jubilee Debt Campaign), britanski list piše da su pored Grčke, dužničkom krizom zahvaćene Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Kipar, Irska, Portugalija, Španija i Ukrajina, dok je Srbija u opasnosti od krize spoljnog duga jer njen neto dug prema svetu iznosi 98 odsto BDP-a, a oko 9,6 odsto budžetskih izdataka odlazi na otplatu dugova. Osim Srbije, među državama kojima preti rizik od krize zbog visokog spoljnog duga su i Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka. U grupi zemalja kojima preti kriza izazvana dugovanjima privatnog sektora su Albanija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Turska i Britanija. Za razliku od Grčke, koja se nalazi pred bankrotom, ostali dužnici još nekako otplaćuju svoje dugove. Međutim, iznenadni poremećaji na finansijskim tržištima, kao što je skok kamata, mogu i njih baciti na kolena, upozorava britanski Gardijan. U dužničkoj krizi su zemlje čiji neto dug prema svetu iznosi više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i u kojima više od 15 odsto prihoda iz državnog budžeta odlazi na otplatu spoljnog duga.

Vučić: Postaćemo malo svetsko čudo

"Srbija je daleko od bankrota i nikada neće biti u sličnoj situaciji. Za prvih šest meseci Srbija je zaradila ili potrošila, možete to da nazovete kako god hoćete, 100 milijardi dinara", rekao je Vučić večeras u Vrnjačkoj banji na proslavi dana opštine. Premijer Srbije je rekao da to Srbiji daje mogućnost za povećenja plata i penzija u javnom sektoru. "Ako budemo ulagali imaćemo pozitivan rast i postaćemo malo svetsko čudo koje svet priznaje", rekao je Vučić. Povodom dana opštine Vrnjačka banja premijer Srbije je iskoristio priliku da predstavi projekte za razvoj turizma u Srbiji. On je rekao da su čelni ljudi Vrnjačke banje pokazali izuzetnu energiju i dali su nove ideje da se poboljša turizam u Vrnjačkoj banji. "Spremni smo da odvojimo još novca za Vrnjačku banju kako bi kapaciteti za turiste bili još veći. Bazen, koji će se koristiti u Beogradu na Evropskom prvenstvu u vaterpolu, će se nakon toga preseliti u Vrnjačku banju. Tako će Vrnjačka banja dobiti i zatvoreni bazen što će privući brojne sportsite", rekao je Vučić. Vučić se osvrnuo i na aerodrom "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva i rekao da očekuje njegov brz završetak i puštanje u saobraćaj, kao i da očekuje završetak Koridora 10 i 11 i početak izgradnje Moravskog koridora. "Na taj način završetkom putne infrastrukture turisti bi mogli od Beograda do Vrnjačke banje mogli da stignu za dva sata bez problema", kaže Vučić. Vučić je nakon održanog govora u kongresnoj sali hotela "Zvezda" otvorio novi, moderni Vrnjački park. "Smejali su mi se što sam promovisao turizam u Srbiji. Pogledajte kako večeras izgleda Vrnjačka banja. Puna je posetilaca. Mi Srbi bolujemo od jedne teške bolesti koju bih mogao opisati na taj način da nam je sve tuđe lepše nego naše", rekao je Vučić.
Pročitajte još:
Izvor: Tanjug/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA