Kako temperature rastu, tako nam postaje sve teže da se rashladimo. Pogrešan izbor namirnica u letnjem periodu može učiniti stvari još težim. Zato birajte onu hranu koja će imati rashlađujući efekat tokom vrelih letnjih dana.
Tokom leta, visoke temperature mogu uzrokovati gubitak tečnosti iz tela, skupljanje toksina i dehidraciju. Simptomi pregrejavanja mogu biti: osećaj vrućine, znojenje, žeđ, zatvor, neugodni mirisi stolice, mučnina, crvenilo očiju, crvenilo lica, preterana osetljivost, glavobolja, živopisni snovi, izrasline u ustima ili jeziku ili oko usta, brzi puls, taman urin, preterana želučana kiselina, osetljivost i upale kože. U odnosu na njihove energetske karakteristike, namirnice možemo podeliti u tri kategorije: one koje hlade, one koje greju organizam i neutralne. Evo šta bi trebalo da izbegavate, a šta je poželjno da uvedete u svakodnevnu ishranu, da biste ublažili vrelinu leta.
Izbegavajte:
Ono što bi trebalo da izbegavate su šećer, začini, kofein i alkohol.
Namirnice koje hlade:
Voće: jabuka, banana, grejp, kivi, limun, narandža, kruška, jagoda, lubenica
Povrće: celer, krastavac, patlidžan, zeleno lisnato povrće, svež paradajz
Žitarice: ječam, heljda, proso, tofu, integralna pšenica
Neutralne namirnice:
Voće: kajsija, smokva, goji bobice, grožđe, masline, ananas, šljiva
Povrće: šargarepa, kineski kupus, kukuruz, krumpir, bundeva, slatki krompir, grašak
Žitarice, semenke i orašasti plodovi: bademi, crni sezam, kikiriki, riža, raž, neke vrste pasulja, semenke suncokreta Hrana koja hladi nije pogodna za osobe sa simptomima hladnih ruku, nogu, tela, dijarejom, bolovima u stomaku, manjkom energije i bolnim zglobovima.
Pročitajte još:VEROVALI ILI NE: Sirće uklanja bore, akne i pege!Dinja – slatko zdravlje!
Izvor: Blic žena