Najnovije

Patrijarh Irinej: Rusija je vaskrsla i vratila se slavi

BEOGRAD - Patrijarh Irinej danas je povodom otvaranja izložbe "Četiri veka doma Romanovih - Buđenje sećanja" u hramu Svetog Save održao besedu o ruskoj carskoj porodici i njenom značaju za sve pravoslavne narode, ali i njenoj odlučujućoj ulozi u spasavanju Srbije u Prvom svetskom ratu. 
Hram Svetog Save (Foto: Pravda)

Hram Svetog Save (Foto: Pravda)

- Vidimo danas da Rusija ponovo ustaje na svoje noge, već je ustala, da Rusija obnavlja na hiljade svojih porušenih hramova i isto tako da je izgradila hiljade novih hramova. Vidim da je Rusija vaskrsla i vratila se slavi svojoj i ugledu koji je imala u svetu. Ona je uvek bila zaštitnica naroda pravoslavnih, da ne govorimo koliko je baš ova porodica (Romanovi)  zaslužna za naš srpski narod. Pitanje je da li bi mi danas postojali da nije bilo Cara Nikolaja II da nas zaštiti pred Evropom i da postavi kao uslov da srpska vojska mora biti primljena i prebačena preko mora i sačuvana pod uslovom da otkaže prijateljstvo sa zapadnim zemljama... To je veliko delo i možda njegovome stradanju i kraju te dinansije je i doprinela njegova intervencija i zaštita našega naroda jer je neke izazvala, i mnoge one neprijatelje svoje podgrejala da ustanu protiv njega... Veliko je njegovo delo i zato nije slučajno ime njegove porodice ušlo u kalendar, a to znači u nezaborav i trajno pamćenje Božije i Hristove crkve - rekao je Patrijarh pred okupljenima. Otvaranju izložbe koja će trajati do 31. jula prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predstavnici ruske Dume. Poslušajte čitavu besedu patrijarha Irineja o svetoj porodici Romanov.
Pročitajte još:CNN LAŽE! „Buk“ bi boinga razneo u paramparčadZVALI SU GA ZVER, A DANAS JE UŠAO U HRAM SVETOG SAVE: Otkud ova Putinova borbena mašina u srpskoj svetinji? (FOTO)
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA