Najnovije

BAGDADI ZABRANIO DA SNIMAJU DECU KAKO KOLJU: "To plaši i užasava čak i muslimane"

Vođa ekstremističke Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi naredio je da se obustavi prikazivanje video snimka, prvog takve vrste, na kojem dečak, kojeg je regrutovala IS, odseca glavu zarobljenom sirijskom vojniku, objavila je sirijska agencija ARA NJuz.
Dečak džihadista (Foto: Jutjub)

Dečak džihadista (Foto: Jutjub)

Bagdadi je, navodno, poručio da ovakvi snimci uznemiravaju muslimane i mogu da užasnu i preplaše decu. Međutim, neki komentatori s Bliskog istoka, kažu da se Bagdadijeva zabrana odnosi samo na amaterske snimke brutalnosti IS, koje su borci načinili mobilnim telefonima. IS često prikazuje svoje akcije na društvenim mrežama, ali njeni "zvanični" snimci pogubljenja su profesionalno uređeni i montirani, kako bi njihov užasavajući efekat bio još upadljiviji. Bagdadijeva zabrana dovedena je u vezu sa snimkom dečaka koji odseca glavu vojniku, jer je upućena neposredno posle njegovog objavljivanja. Na snimku je pokazano dete u maskirnoj uniformi, kako drži ljudsku glavu i krvavi nož. Pošto mu je odrubio glavu, dečak ju je položio na vojnikovo telo, kao što čine odrasli pripadnici IS, a zatim se jedan ekstremista okreće ka kameri i preti da će Islamska država "preuzeti sveta mesta u Rimu i Jerusalimu". Ubijenog sirijskog vojnika zarobili su ekstermisti IS pošto su zauzeli drevni grad Palmiru, istočno od grada Homsa u istoimenoj provinciji, potvrdio je direktor Sirijske observatorije za ljudska prava Rami Abdul Rahman, koji je dobio kopiju video snimka. "Ovo je prvi takav slučaj odsecanja glave od strane jednog deteta", naveo je Rahman.
Pročitajte još:U Ukrajini neće biti „noći dugih noževa” iako je Jaroš za Porošenka isto što i Rem za HitleraPlaniran teroristički napad? Na Kosovu pored jezera pronađeni pismo na arapskom i oružje
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA