Najnovije

"Srbija je most između Moskve i Brisela. Samo da ne pukne"

"Srbija može da igra ključnu ulogu u razvoju boljih odnosa između Rusije i Evropske unije", izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Martin Šulc (Foto: Vikipedija)

Martin Šulc (Foto: Vikipedija)

- Srbija ima snažne istorijske veze sa Rusijom i stoga može da deluje kao "most povezivanja" između Moskve i Brisela - rekao je Šulc.

- Srbija bi mogla da postane primer gde ideje i moralne vrednosti i Rusije i EU koegzistiraju i čak napreduju, zbog čega je važno da Brisel radi na tome da Srbiji bude odobreno članstvo u EU - dodao je Šulc. Šulc, koji se upravo vratio iz posete Beogradu, rekao je da će EU i Srbija početi proces pridruživanja ove godine. - Normalizacija odnosa između Rusije i EU uz pomoć Srbije, glavni je razlog zašto Brisel treba da radi na tome da ova balkanska država postane članica EU - izjavio je bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji takođe podržava ideju Šulca. - Dva faktora čine članstvo Srbije od suštinskog značaja za EU. Prvo, mi govorimo o najvećoj i najnaprednijoj državi u regionu Balkana. Ovo je faktor regionalne bezbednosti i stabilnosti, koji Evropa ne može da ignoriše - rekao je Fratini. Fratini je, međutim, istakao kao važno da se na Srbiju ne vrši preveliki pritisak, odnosno da se od nje ne zahteva da prebrzo prihvati zahteve za članstvo u EU. - Takođe, ni pod kojim okolnostima, Brisel ne treba da vrši pritisak na Srbiju da bira između EU i Rusije, uzimajući u obzir srdačne odnose Beograda i Moskve - poručio je Fratini. - Ukoliko se na Srbiju izvrši preveliki pritisak ili se ona primora da bira između budućeg članstva u EU i očuvanja srdačnih odnosa sa Rusijom, to bi moglo tu državu da dovede na ivicu katastrofe, kao što se dogodilo u Ukrajini - smatra Fratini. - EU je napravila veliku grešku kada je primorala Kijev da izabere između EU i Rusije - kazao je Fratini. Da Brisel nije pritiskao Kijev da prekine svoje istorijske veze sa Rusijom, već radio na tome da Ukrajinu približi Evropi, u isto vreme dopuštajući Kijevu da ima poseban odnos sa Moskvom, ta država ne bi bila na rubu kolapsa, naveo je Fratini. - Pokušaćemo da ne napravimo ovu grešku ponovo sa Srbijom - dodao je Fratini.
Pročitajte još:SNS: Pajtićeva ministarka potrošila pola miliona!Vašington zapretio Tačiju, Haradinaju…„Ako se Srbija i Bosna pobiju, Drina će ponovo biti mutna od krvi“
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA