Najnovije

NOVI UDAR NA SRBIJU SE RASPLAMSAVA: Gubimo crkve na Kosmetu!?

BEOGRAD - Zamenik šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi veruje da Kosovo ima veliku šansu da postane članica Unesko, ističući da će srednjovekovna mesta na Kosovu, koja se trenutno nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine, uvek biti vlasništvo SPC.
Hramovi su svetinje (Foto: Jutjub printskrin)

Hramovi su svetinje (Foto: Jutjub printskrin)

"Kosovo je priznalo 111 članica Uneska. Mnogi drugi koji to nisu učinili, takođe, glasaju za nas u multilateralnim organizacijama, kao što su to učinili u MMf ili Svetskoj banci... Svesni smo da će srednjovekovna mesta na Kosovu, koja se trenutno nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine, uvek biti vlasništvo SPC", kaže Seljimi u razgovoru za "Danas", vođenom preko elektronske pošte. Na pitanje lista šta je odgovor Prištine na pitanje srpske strane kako će o srpskim verskim i kulturnim spomenicima na KiM da brinu oni koji su ih poslednjih 16 godina i to pod protektoratom UN sistematski rušili, Seljimi je istakao da je "bezočna laž da kosovska vlada nikada nije osudila rušenje nekih crkava". Seljimi, između ostalog, tvrdi da je kosovska Vlada do sada "uplatila oko pet miliona evra za obnovu pravoslavnih hramova". On je istakao da se Kosovo kandiduje za Unesko, ne da bi provociralo SPC ili da bi proglasilo nasleđe kao albansko, "već da omogući razvoj Kosova u obrazovanju, nauci i kulturi".
Pročitajte još:Vučić će se ipak videti sa Bajdenom!?POLITIKO: Kosovski lideri su kriminalci ogrezli u ratnim zločinima
"Naša kandidatura za članstvo u Unesku nije ništa neobično i biće praćena kandidaturama u mnogim drugim organizacijama", dodao je on. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA