Najnovije

Šta hoće Sulejman Ugljanin!?

NOVI PAZAR – Nije prvi put da Sulejman Ugljanin upozorava svoje sunarodnike na opasnost od „preteće oružane sile”. Ovog puta predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) svojim zahtevom da se u skupštini usvoji njegova rezolucija o genocidu u Srebrenci dodatno seje strah od policije i vojske.
Sulejman Ugljanin (Foto: JuTjub)

Sulejman Ugljanin (Foto: JuTjub)

Ako nema rezolucije, nestaće i Bošnjaka, grmi predsednik SDA i narodni poslanik iz Novog Pazara. Ugljaninovi politički protivnici u Sandžaku odgovaraju mu da su to prevaziđeni stavovi iz devedesetih godina. „Neusvajanje ove rezolucije znači da će oni koji i dalje uživaju zaštitu državnih organa Srbije i njenih oružanih snaga u Bošnjacima gledati strano telo koje bi trebalo da se ukloni sa ovih prostora i čekati novu priliku da Bošnjake za sva vremena uklone iz Srbije. Za Bošnjake to bi značilo da u MUP-u Srbije i vojsci gledaju preteću oružanu silu i opasnost po život”, kaže Ugljanin. Član Predsedništva Sandžačke demokratske partije (SDP) i narodni poslanik Muamer Bačevac kaže da je teza o policiji i vojsci kao pretećoj oružanoj sili „najobičnija glupost”.– Meni sve to izgleda kao da je Ugljanin zaspao negde devedesetih godina, u vreme kada je takva retorika prolazila i možda imala osnova, pa se sad probudio, gubeći orijentaciju o novom vremenu i okolnostima – kaže Bačevac. To što Ugljanin, govoreći kao predsednik BNV-a, svoje stavove nastoji da predstavi kao stavove svih Bošnjaka u Srbiji klasična je zloupotreba te institucije. Bačevac tvrdi da je većinsko mišljenje Bošnjaka sasvim drugačije.– Ugljanin jednostavno nema šta da ponudi narodu, pa nudi ono što jedino ima – retoriku kojoj je prošao rok trajanja – kaže Muamer Bačevac. I narodna poslanica sa liste DS-a i aktivistkinja NVO Urbanin Aida Ćorović smatra da čak i da svi u BNV-u misle kao Ugljanin, a ne misle, jer tamo postoje dve struje, to nije većinsko mišljenje Bošnjaka u Srbiji. – Pouzdano znam da njegove stavove ne dele ni svi članovi njegove stranke SDA, u kojoj ima pametnih i tolerantnih ljudi. I umesto da u novim okolnostima pruženih ruku pomirenja iz Srbije i Bosne i Hercegovine Bošnjaci u Srbiji traže svoju šansu da budu veza i most koji će spajati Beograd i Sarajevo, Ugljanin im nudi preteću, odavno prevaziđenu i štetnu retoriku, kakvoj nema mesta u Srbiji, zemlji kandidatu za EU i kakvu joj ne upućuju ni najzlonamerniji kritičari – kaže Aida Ćorović. Predsednik Bošnjačke demokratske zajednice i šef većničke grupe „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” Jahja Fehratović smatra da je rezolucija o genocidu u Srebrenici valjana i potrebna, zbog čega su je većnici ove liste i podržali u BNV-u. – Međutim, problematičan je način na koji tu rezoluciju predstavlja predsednik BNV-a. Ugljanin često obesmišljava i upropašćava svaki valjan projekat koji bi koristio Bošnjacima, ali i svim građanima Srbije. Pogotovo je kontradiktoran kada istupa u vezi s određenim pitanjima, zavisno od situacije i pozicije na kojoj se nalazi – kaže Fehratović. On podseća da je Ugljanin „jedno govorio dok je bio u Beogradu, pa čak i kada se nadao da će biti ponovo u Beogradu, a sasvim drugo kada je u Sandžaku i bez nade da će se vratiti na ministarsku ili neku drugu poziciju u Vladi Srbije”.
Pročitajte još:OVO JE SMEŠNO I TUŽNO: Martinović obrazlaže zašto je SNS protivustavna stranka! (VIDEO)Vajt: Raskol u EU više nije moguće sakriti
Fehratović smatra da je problematičniji odnos srpskih medija koji prenose Ugljaninove izjave samo kada se tiču Beograda i centralnih vlasti i dodaje: – Da se s ovolikom pažnjom odnose i prema njegovim izjavama koje se tiču Sandžaka i Bošnjaka, onda bi i građanima Srbije bilo jasno o kakvim konstantnim nebulozama je reč, pa ne bi ni ovakve izjave uzimali za ozbiljno. A Sulejman Ugljanin je kategoričan:– Od toga da li će Narodna skupština Republike Srbije usvojiti rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici zavisi dalje učešće nas kao legitimnih predstavnika Bošnjaka u procesu reforme političkog sistema i izradi akcionog plana za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. A ako nema rezolucije, nestaće i Bošnjaka, smatra „jedini legitimni predstavnik Bošnjaka”. Izvor: Politika (S. Bakračević)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA