Najnovije

PORED SRPSKE, SLEDI I KOSMET: Nikolić gura platformu za Kosmet, a Dodik referendum!

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa predsednikom Tomislavom Nikolićem razgovarao i razgovara o platformi za Kosovo i Metohiju koju je predsednik Republike predložio, ali je istakao i da mu je pitanje Republike Srpske najteže.
Želi da reši Kosmet (Foto: JuTjub)

Želi da reši Kosmet (Foto: JuTjub)

"Mi smo razgovarali i razgovaraćemo i ubuduće, čekamo završetak briselskih razgovora, pa ćemo nastaviti", rekao je Vučić o platformi za Kosmet, preneo je Tanjug. Kako je rekao, odgovarajući na pitanje o najavi administracije u Prištini da Kosovo postane član Uneska, Srbija će dati sve od sebe da to spreči, mirnim i demokratskim sredstvima. "Ali, Srbija nije nemoćna kao što je bila", ukazao je. On je dodao da tu snagu Srbije ne bi precenjivao, ali ni podcenjivao i dodao da ne može da zamisli i da bi bilo smešno da Dečani, Banjska, Gračanica budu deo neke druge, a ne srpske bašttine. "To bi bilo tragikomično" - dodao je Vučić. Vučić je ponovio danas da je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zamolio da preispita odluku o održavanju referenduma, jer vodi računa ne samo o interesima Srbije, već i o budućnosti Srpske. "To je za mene danas najteže pitanje, jer je moja obaveza da ne pokažem nikad dozu ni lične, ni političke, ni državne sujete, da uvek čuvam odnose između Srbije i RS na najvišem nivou i neću više ni reč o tome reći", rekao je Vučić, upitan da li je dobio Dodikovo pismo vlastima BiH, susednih zemalja i predstavnicima medunarodne zajednice povodom referenduma i šta misli o tome. Vučić je na konferenciji za novinare podsetio da je stav o referendumu izneo pri nedavnom susretu sa Dodikom, ističući da je obaveza Srbije da čuva regionalni mir i stabilnost, da vodi računa o svojoj državi, kao i da pomogne RS. "To je ono što mi možemo da uradimo, sve drugo što bismo uradili... loše bih se osećao i ne želim da učestvujem u onome u čemu su neki drugi učestvovali", rekao je Vučić. On je naveo da nema u vidu samo interese Srbije, već da misli o tome šta je dobro i za Srbiju i za Republiku Srpsku. "Mislim da imam dobar i širok pogled u budućnost kad je u pitanju RS, da sam dobro video, ali uvek dozvoljavam mogućnost da neko drugi bolje vidi od mene", rekao je Vučić. On je dodao da Srbija ničim neće ugrožavati regionalnu stabilnost. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se neće povući pred pritiskom Zapada zbog odluke o referendumu, jer se ne plaši smene niti sankcija. „Spreman sam da se žrtvujem za Srpsku. Bio predsjednik Republike Srpske ili ne, nikada neću prestati da se borim protiv međunarodne nepravde u BiH“, rekao je Dodik povodom sve otvorenijih pretnji koje mu upućuju pojedini predstavnici međunarodne zajednice u BiH zbog odluke Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu. On je za beogradske „Večernje novosti“ izjavio da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji „otvoreno rade protiv Srba i seju mržnju“ jeste legitimno i neosporivo demokratsko pravo i poručio da su pretnje iz međunarodne zajednice, koje ovih dana dobija, besmislene i nedemokratske.
Pročitajte još:Sonja Biserko: Cela srpska istorija je velika laž!Vučić i Čepurin o ekonomskoj saradnji
„Ne plašim se smjene, niti sankcija! Mene može samo da smijeni narod Srpske koji me je i izabrao na funkciju predsjednika. Sarajevo sada traži od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da me razriješi zbog odluke o referendumu“, rekao je Dodik. On je, međutim, objasno da Incko ne može da ga smeni jer nije izabran na funkciju predsednika Srpske njegovom voljom nego voljom naroda, ali, kako je istakao, evidentno je da je pritisak na Republiku Srpsku svakog dana sve jači. Dodik je poručio da se neće povući i da će se referendum održati ako ne budu ispunjeni zahtevi Republike Srpske jer Ustav garantuje građanima Srpske to pravo. Podsećamo, Moskva je u više navrata direktno i glasno podržala politiku Milorada Dodika i, kako kažu, pravo građana Republike Srpske na referendum. Izvor: Tanjug / RTRS / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA