Najnovije

NEVEROVATNO: Pročitajte šta se dešava vašem telu posle samo jedne konzerve "Koka-kole"

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava u vašem telu posle samo jedne konzerve ovog gaziranog pića? Infografika sastavljena od strane britanskog farmaceuta govori nam šta se događa sat vremena nakon što smo popili „Koka-kolu“.
Koka kola (Foto: pixabay.com)

Koka kola (Foto: pixabay.com)

Prvih 10 minuta: U telo smo uneli čak 10 kašičica šećera, količinu više nego dovoljnu za ceo dan. 20 minuta: Količina šećera izaziva navalu insulina, a jetra ga pretvara u masnoću. 40 minuta: Organizam apsorbuje kofein, šire se zenice, krvni pritisak raste i blokiraju se receptori u mozgu koji sprečavaju pospanost. 45 minuta: Organizam stvara dopamin koji stimuliše centre za užitak u mozgu. Sat vremena: Fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink, što dodatno podstiče metabolizam. Do izražaja dolaze i diuretska svojstva kofeina pa češće mokrite i izbacujete natrijum, elektrolite i vodu iz tela. Počinjete da se osećate razdražljivo i tromo. Izbacili ste svu tečnost iz „Koka-kole“, ali s njom i korisne stvari koje je vaše telo moglo iskoristiti za hidrataciju organizma i jačanje kostiju i zuba. Spomenuta infografika nastala na istraživanjima britanskog farmaceuta Niraja Naika koji je za Dejli mejl izjavio: „Tokom istraživanja otkrio sam da gazirana pića imaju ogroman uticaj na krvni pritisak, dijabetes i bolesti srca“. Dejli mejl kontaktirao je sa stručnjacima koji su izjavili šta misle o konzumiranju ovog pića. „Ne radi se samo o velikim količinama kukuruznog sirupa. Tu su i so i kofein a gazirana pića su prepuna kiselina koje oštećuju zubnu gleđ, što dovodi do karijesa. Samo jedna limenka sadrži 39 grama šećera, a to je dnevna doza“, kaže doktorka Samir Pate i dodaje da je potrebno samo 20 sekundi kako bi bakterije u ustima počele da proizvode kiselinu i da nagrižu gleđ. Nutricionistkinja Ela Alred ističe da svakodnevno konzumiranje gaziranih pića povećava opasnost od visokog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti. „Kofein koji unosimo 'Koka-kolom' uništava određene receptore u mozgu. Nakon prestanka delovanja pića postajemo dehidrirani i umorni, što nas podstiče da se ponovno stimulišemo na isti način. Šećer i kofein stimulišu iste centre za užitak u mozgu kao i u slučaju kokaina i heroina - želimo još“, dodaje Alred. Stručnjaci preporučuju da unos šećera smanjimo na najviše sedam kašičica/kockica dnevno.
Pročitajte još:OVO JOŠ NISTE PROVERILI: Položaj mladeža određuje kakva ste osobaEKSPERIMENT USPEO: Ovo drvo rađa 40 različitih voćki! (VIDEO)
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA