Najnovije

ODLUČILI: Grčka izlazi iz evrozone - 60% Grka je reklo "NE"!

ATINA - Grčka je na referendumu rekla "ne" i time je odlučeno da ova zemlja izlazi iz evrozone, što će imati dalekosežne posledice po projekat Evropske Unije, a mnogi analitičari ocenjuju da će to biti "početak kraja".
Ohi (Foto: JuTjub)

Ohi (Foto: JuTjub)

Posle prebrojanih 50,11 odsto glasova, kako saopštava Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke, 61,37 odsto građana je na referendumu zaokružilo "ne" (na grčkom "ohi"). Na drugoj strani 38,63 procenata glasalo je za predlog EU i MMF i zaokružilo "da" (na grčkom "ne"). Glasanje na referendumu u Grčkoj o sporazumu koji su joj ponudili njeni međunarodni poverioci – Evropska unija i MMF, završeno je u 19.00 sati po lokalnom vremenu. Dvanaestočasovno glasanje je proteklo uredno, bez ikakvih problema na glasačkim mestima, javila je atinska RTV SKAI. Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore u Grčkoj, ranije je najavilo da će rezultate referenduma objaviti već sat-dva posle zatvaranja glasačkih mesta, odnosno do 20.00 sati po srednje-evropskom vremenu. Po procenama neposredno pred istek glasanja, odziv birača je bio oko 65 odsto, kao i na prevremenim poslaničkim izborima, održanim januara ove godine. Vlada želi da nastavi pregovore sa poveriocima kako bi se što pre postigao dogovor, kaže portparol vlade Gabrijel Sakelaridis. Ministar finansija Varufakis kasnije će održati sastanak s bankarima. Po svemu sudeći, Grčka će napustiti evrozonu, jer je u EU sve veći otpor ostanku Grčke i gotovo je postalo nemoguće održati ovu zemlju članicom evrozone, a ono što je najopasnije, u očima evropskih lidra, jeste fakt što bi i ostale zemlje krenule putem "ustupaka" i putem Grčke ukoliko bi EU načinila neke veće ustupke vlastima u Grčkoj. Zbog toga je najizvesnija odluka o izlasku ove zemlje iz evrozone.
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je nedavno zakonodavcima u Berlinu da će Grčka za sada ostati u evrozoni čak i ako Grci na referendumu odbace mere štednje.
Šojble je takođe rekao da će Evropska centralna banka (ECB) učiniti sve što je potrebno da zaštiti evro u slučaju da Grci na referendumu zakazanom za 5. jul zaokruže "ne" merama štednje, rekli su za "Blumberg" učesnici sastanka iza zatvorenih vrata u Berlinu koji su želeli da ostanu anonimni. "Grčka vlada neće uspeti da uništi Evropu. Pred Grčkom je težak put, ali mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo stabilnost u Evropi", rekao je Šojble za televiziju ARD, a za list Bild je rekao da je moguće da "Grčka privremeno izađe iz evrozone". Nemačke poslovne asocijacije: Grčka ne ostaje u evrozoni Večeras su se odmah po objavljivanju izraženog većinskog raspoloženja Grka oglasile i dve najveće nemačke poslovne asocijacije sa jasnom porukom da "Grčka mora da izađe iz evrozone". Narod Grčke je izrazio svoj stav, kaže Anton Berner, predsednik Nemačke asocijacije izvoznika, i dodaje da ostanak Grčke u evrozoni neće biti moguć. Gerg Farenšon, predsednik Asocijacije nemačkih banaka, istakao je u razgovoru za Rojters da je "grčki narod svojim glasovima na referendumu izrazio protivljenje principima i pravilima koji vladaju u evrozoni, a da posledica takvog glasanja treba da bude izlazak Grčke iz iste". Unutar EU je sve veće nezadovoljstvo i po mnogim analizama krize tek predstoje, a Grčka je samo vrh ledenog brega i najekstremniji primer propale privrede nastale na promašenoj koncepciji "kreditiranja". Podsećamo, i u Danskoj i u Velikoj Britaniji i u Francuskoj i u Austriji sve je više prisutna ideja o referendumu o izlasku iz EU. Velika Britanija je i zvanično najavila referendum za 2017. godinu.
Pročitajte još:ZLOČIN: Ukrajinci koriste hemijsko oružje – nekoliko žrtava smrtonosnog otrova!Jovanović: Putin će poslušati Nikolića – Rusija će staviti veto!ZAVRŠEN REFERENDUM: Čekaju se zvanični rezultati – protiv oko 50%!
  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA