Najnovije

DSS i Dveri poručili Vučiću: Odlazak u Srebrenicu je ponižavanje srpskog naroda!

BEOGRAD - Apsolutno osuđujemo jednoglasnu odluku Vlade Srbije da predsednik Vlade Aleksandar Vučić ide u Potočare, jer time ponižava sve srpske žrtve i svesno učestvuje u montiranom medijsko-političkom obračunu sa sopstvenim narodom kome se želi pripisati etiketa genocidnog naroda na osnovu lažnog srebreničkog mita, rečeno je zajedničkoj konferenciji Srpskog pokreta Dveri i Demokratske stranke Srbije održanoj u Beogradu.
DSS i Dveri (Foto: DSS)

DSS i Dveri (Foto: DSS)

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da srpski narod nikada nije bio osvajački i zločinački narod. „Srpski narod je, naprotiv, previše puta bio stradalnik i žrtva imperijalnih pohoda, etničkih čišćenja i genocida od strane drugih... Odnos prema srpskim stradanjima i srpskim žrtvama mora da se promeni. Prevencija genocida mora da postane ključna tačka spoljne i unutrašnje politike države Srbije. Izneti istinu o stradanju srpskog naroda i tako zaštiti narod od potencijalnog budućeg stradanja – najvažnija je istorijska pouka, koju su tako dobro izvukli ozbiljni narodi kao Jevreji i Jermeni, ali ne i Srbi i srpska državna vlast“, naglasio je Obradović i dodao da će Srpski pokret Dveri i Patriotski blok biti „glas srpskih žrtava kako istina ne bi bila negirana i zaboravljena.“ On je pozvao građane Srbije da u subotu, 11. jula u 11 sati dođu ispred Skupštine Srbije kako bi zajedno, dostojanstveno obeležili stradanje srpskog naroda, uspravno stojeći pred svojim precima i potomcima. Obradović je najavio i niz zajedničkih aktivnosti Patriotskog bloka, među kojima je i zajednička poseta Srebrenici 12. jula sa Sandom Rašković Ivić i odavanje počasti srpskim žrtvama koje počivaju na srpskim vojničkim grobljima srebreničkog kraja. Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić je rekla da je „zahvaljjući Ruskoj Federaciji koja je zapretila vetom i Kini, koja je snažno podržala srpske stavove, sprečeno usvajanje antisrpske rezolucije o Srebrenici. Da je ovakva rezolucija usvojena etiketa genocidnosti vodila bi ukidanju Republike Srpske, bacanju Srbije u puzajući stav i stigmatizaciji naše dece i unuka.“ Ona je podsetila na reči ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da „Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba“. Rusi nisu i ne mogu da budu veći Srbi od Srba, ali sprečavanjem donošenja za Srbiju nepovoljne rezolucije o Srebrenici u SB UN pokazuju da mogu da budu veći Srbi od onih koji čine Vladu i Srbijom danas vladaju“, istakla je Rašković Ivić. Predsednica DSS kritikovala je jednoglasnu odluku Vlade da premijer Vučić ode na „obeležavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima „sigurne zone UN-a – Srebrenica“, kako je zvanični naziv događaja. „Odlazak u Srebrenicu bez prethodnog čvrstog dogovora o poklonjenju predstavnika BiH srpskom žrtvama jeste ponižavanje Srbije i srpskog naroda. Sve ovo je dogovoreno sinoć, na potpuno bezrazložno hitno zakazanoj sednici Vlade, a razlog je potpuno jasan: Vučić ne može da izađe pred Merkelovu bez čvrstog dokaza da je prihvatio još jedan od njenih zahteva“, istakla je Rašković Ivić.
Pročitajte još:Savet Federacije: Soroše, marš napolje iz Rusije!Otvoreno pismo Tanji Fajon: Ko je najveći na tlu Evrope posle Gebelsa?
Ona je ukazala da je predsednik Vlade preuzeo ustavne nadležnosti predsednika Republike. „Predsednik Vlade Vučić je rekao da će „na osnovu odluke Vlade u Srebrenici da predstavlja Srbiju“, iako predsednik Vlade po Ustavu Srbije predstavlja Vladu Srbije, dok državu Srbiju u zemlji i inostranstvu predstavlja predsednik Republike“, rekla je Rašković Ivić i najavila da će 11. jula boraviti u Jasenovcu , kako bi „odala poštovanje srpskim žrtvama koje su stradale u istinskom genocidu koji je nad Srbima sproveden tokom Drugog svetskog rata. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA