Najnovije

DSS upozorava: VANUK je temelje za izmišljanje "vojvođanske nacije"!

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije odlučno se protivi formiranju tzv. "vojvođanske akademije", jer je to u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Srbije i predstavlja pokušaj udaranja temelja vojvođanske nacije, stoji u izjavi potpredsednika DSS-a, Borka Ilića.
Borko Ilić (Foto: JuTjub)

Borko Ilić (Foto: JuTjub)

DS, LSV i SVM ne odustaju od pokušaja podele države Srbije i srpskog naroda bez obzira na veliku pobedu vladavine prava, Ustava i Demokratske stranke Srbije nad pobornicima odvajanja Vojvodine od Srbije izvojevane na Ustavnom sudu, kaže se u izjavi dostavljenoj medijima. Ko hoće VANUK, a ne odgovara mu SANU u Novom Sadu, znači da mu ne odgovaraju ni Svetozar Miletić, ni Laza Kostić, ni J.J. Zmaj, ni Jaša Tomić, ni heroji oslobađanja Vojvodine iz 1918. Vojvodina je 1918. rekla istorijsko DA za prisajedninjenje matici Srbiji i od tada je svima jasno da je Vojvodina Srbija, poručuje Ilić. Srpski narod, građani Vojvodine i Demokratska stranka Srbije neće dozvoliti odlazećoj pokrajinskoj vlasti da od severne srpske pokrajine napravi novo krizno žarište i sredstvo za destabilizaciju države Srbije, naveo je Borko Ilić u svojoj izjavi. Podsećamo, SANU je takođe kritikovala osnivanje vojvođanske akademije VANUK. Donesena u zanimljivom trenutku i sa još zanimljivijim pravnim obrazloženjem, odluka o formiranju VANUK nas je uverila da se radi o upornom i pripremljenom političkom nastojanju koje će, ponovo upozoravamo, imati za rezultat relativizaciju ili čak razbijanje jedinstvenog naučnog, umetničkog i kulturnog prostora - ovo je stav Srpske akademije nauka i umetnosti o odluci Skupštine Vojvodine o osnivanju Javnog preduzeća "Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture" (VANUK), pišu Večernje Novosti. Iako je većina mislila da je inicijativa o osnivanju VANUK čista provokacija, pokrajinske vlasti su to ipak učinile. Zakon je jasan i kaže da pokrajina ne može da osniva naučnoistraživačke institucije, ali su se pokrajinske vlasti dosetile da dosadašnju nevladinu organizaciju VANU "prevedu" u javno preduzeće. Tako bi mogli nesmetano da ih finansiraju budžetskim parama.
Pročitajte još:Vulin: Azilanti postaju veliki problem – izdržaćemo još par nedelja!ONI RUSIJI NISU REKLI HVALA: Da li su ove srpske stranke zapravo antisrpski elementi!?
Reagujući na ovu odluku, iz SANU je stigao i komentar da će "kratkovidoj politici nastaviti kao alternativu da nude ozbiljan, otvoren i argumentovan dijalog shodno zakonski definisanoj ulozi". - Javnost treba da bude svesna da su donesene odluke suviše ozbiljne da bi se prepustile samo političarima - ocenjeno je iz predsedništva SANU. A izglasavanje odluke o osnivanju JP VANUK uskoro će se naći na proveri u novosadskom Privrednom sudu. Bez obzira na žestoko protivljenje SANU, mnogih republičkih institucija i poslanika opozicije u Vojvodini, pokrajina je u utorak dobila Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture. Za osnivanje VANUK, posle gotovo tročasovne rasprave, glasalo je 58 od prisutnih 80 poslanika. Glasove za VANUK dali su članovi vladajuće koalicije DS, LSV i SVM. Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov obrazložio je „potrebu za osnivanje VANUK“ naglasivši da se njenim osnivanjem stvaraju uslovi za proučavanje naučnih, umetničkih i kulturnih specifičnosti Vojvodine. Izvor: Pravda / Večernje Novosti / Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA