Najnovije

Lekari upozoravaju: Evo kako da pravilno koristite klima-uređaje

Kad ne možete na more, reku ili bilo gde drugde da se prirodno rashladite od letnjih vrućina, klima uređaji su jedini spas. Lekari apeluju na građane da ih pravilno koriste da bi očuvali zdravlje i podsećaju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha ne treba da bude veća od sedam do deset stepeni.
Pametno koristite klčimu (Foto: avito.ru)

Pametno koristite klčimu (Foto: avito.ru)

Prelaz iz tople u hladnu sredinu i obrnuto ne treba činiti naglo, a prema savetima lekara, prilikom izlaska iz rashlađene prostorije kraće vreme provedite u prostoriji koja se ne hladi da bi se organizam bar malo adaptirao na nagli skok temperature. Zbog ovih grešaka u letnjim mesecima su česte prehlade, kijavice, zapaljenja grla, ždrela i bronhija i druga oboljenja. Glavni razlog je što organizam ne može u kratkom vremenu da se adaptira na naglu promenu temperature i dolazi do jedne vrste šoka koji negativno utiče na zdravlje. Kod dece, hladnoća u stanu može da dovede do upale uha, a posle izlaganja klima-uređaju nisu retki ukočenost i bolovi u vratu. Neurolozi posebno apeluju na pravilno korišćenje klima-uređaja kada je reč o pacijentima sa neurološkim problemima, posebno onima koji su doživeli šlog. I pravilno održavanje i čišćenje klima-uređaja je veoma važno, jer ukoliko se barem jednom godišnje ne čisti filter, kroz koji izlazi rashlađeni vazduh pod pritiskom, može postati idealna vlažna i prljava podloga za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. Za čišćenje uređaja najbolje je da pozovete servisere, a povremeno uređaj možete da očistite i sami. Podignete poklopac sa klima-uređaja, izvadite filtere koje ćete oprati ili očistiti. Sredstvo za dezinfekciju naprskajte i ostavite nekoliko minuta da deluje, a zatim filter možete očistiti vlažnom krpom kako biste pokupili prljavštinu.

Magnezijum protiv ukočenosti

Zbog nepravilnog korišćenja klima-uređaja može doći do ukočenosti mišića lica, ukočenosti i bolova u vratu koji nastaju zbog blokade mišića posle izlaganja hladnoći. Za funkcionisanje mišićima je potreba toplota, a ako ona nedostaje, mišići smanjuju svoje funkcionisanje da bi sačuvali toplotu. Lekari preporučuju da, ukoliko dođe do ovakve blokade, građani treba da popiju magnezijum i vitamine B grupe, koji pozitivno deluju na rad nerava i mišića.
Pročitajte još:Nemojte deci davati mlečnu čokoladu ako želite da žive dugo i zdravoJEFTINE IDEJE: Rashladite se čak i ako nemate klimu!
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA