Najnovije

Selaković: Da je inicijativu predložila Merkelova...

Inicijativa da se uspostavi zajednički dan sećanja na žrtve ratova ’90. godina odbijena je u Zagrebu i Prištini i pre nego što je formalno predložena.
Nikola Selaković (Foto: JuTjub)

Nikola Selaković (Foto: JuTjub)

Ideju o tome nedavno je izneo premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon obeležavanja godišnjice zločina u Srebrenici i proterivanja Srba iz Hrvatske. Skoro 140.000 ljudi je nastradalo, a blizu četiri miliona je raseljeno u ratovima koji su pogodili Balkan u poslednjoj deceniji prošlog veka. Ipak, predlog iz Beograda da se zajednički setimo svih žrtava nije naišao na dobar odgovor, inicijativu su apriori odbacili predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović i prištinski "vicepremijer" Hašim Tači. "Premijer Hrvatske Zoran Milanović je naprosto u pohodu da dobije drugi mandat. Spreman je da kaže bilo šta, da se udruži sa bilo kim, a jedino zna da ne sme ni na koji način da pokaže popustiljivost prema nacionalnim pitanjima", kaže novinar Denis Kuljiš.

Beograd ipak ne odustaje od inicijative

"Ja i dalje čvrsto stojim na stanovištu da je to jedna prilika za zaista suštinsko pomirenje među državama i narodima koji žive u ovom delu Evrope i dobro je da ona dolazi od srpske strane. U prošlosti se i od prošlosti ne živi", rekao je ministar pravde Nikola Selaković. Jedna inicijativa bi ipak mogla da preokrene celu priču. "Da je inicijativa potekla od nemačke kancelarke Angele Merkel pretpostavljam da bi odgovori bili drugačiji, ako ništa drugo, ne bi se ovako ishitreno davali odgovori", kaže Selaković. Prištinski novinar Idro Seferi nema sumnju da je ideja koju je izneo premijer Srbije došla sa Zapada. "Doći će verovatno i u bliskoj budućnosti. To će da pokaže da je više prihvaljiva ako dolazi od, na primer, Angele Merkel ili iz Brisela", kaže Seferi. Prilika da se regionalni lideri sastanu i razgovaraju o ovom, ali i o drugim otvorenim pitanjima koja muče Balkan, biće već za dvadesetak dana na regionalnom sastanku u Beču.
Pročitajte još:
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA