Najnovije

NIKO NE OSUĐUJE KIJEV: EU i OEBS konstatuju eskalaciju sukoba u Donbasu

BRISEL – Evropska unija saopštila je danas da sve učestaliji napadi u oblastima pod vladinom kontrolom na istoku Ukrajine, krše mirovni sporazum postignut sa proruskim snagama februara ove godine.
Rat se nastavlja... (Foto: JuTjub)

Rat se nastavlja... (Foto: JuTjub)

"Obnovljena eskalacija nasilja... kao rezultat napada u nekoliko oblasti pod kontrolom ukrajinske vlade danas i u noći 10. avgusta u Starognatovki, krše duh i pismo Sporazuma iz Minska", saopštila je Evropska služba za spoljne poslove. Takođe, predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je da je eskalacija nasilja na istoku Ukrajine poslednjih dana alarmantna i suprotna duhu Minskog sporazuma. Dačić je, nakon navoda o borbama u nekoliko oblasti u regionu Donjecka, podsetio da su sve strane odgovorne da poštuju primirje i spreče dalje civilne žrtve. Kako se navodi u saopštenju OEBS, njihova specijalna posmatračka misija u Ukrajini izvestila je da je juče došlo do značajnog kršenja primirja u oblastima istočno i severno od Marijupolja. U oba ova saopštenja, i kod EU i kod OEBS-a, nedostaje jasna osuda Kijeva zbog agresivnih i stalnih kršenja Minskog sporazuma, što je sad poprimilo vrhunac. Neupitno je da i EU i OEBS znaju da je Kijev kriv za eskalaciju sukoba u Donbasu. Nedavno je čak u jednom od bombardovanja bio ranjen i pripadnik misije OEBS-a. Sve je jasno. Podsećamo, Ministarstvo odbrane DNR je saopštilo da je ustanička armija uspešno dobila napad ukrajinske vojske i sprečila pokušaj proboja u Marijupolj. To je javnosti saopštio na konferenciji za medije, Edvard Basurin, zamenik glavnokomandujućeg armije DNR. Prethodnu noć je došlo do grubog kršenja Minskog sporazuma. Rano jutros, u skladu sa najboljim tradicijama svojih nacističkih predaka, u reonu sela Starognatovka u okolini Marijupolja, ukrajinska armija je pokušala da se probije, ali su zaustavljeni, kaže Basurin. Napad je trajao dva dana i reč je o teškom artiljerijskom napadu.
Pročitajte još:DEBAKL KOD DONJECKA: Poginuo još jedan istaknuti aktivista ukrajinskog „Desnog sektora“ (FOTO)Bataljon „Viking“ se pohvalio trofejima zarobljenim od Ukrajinaca tokom bitke za Belokamenku (VIDEO)
„Napadali su sistemom „Grad“, tenkovima i drugim artiljerijskim sredstvima. Oko 7 sati jutros su počeli.“ – rekao je juče na konferenciji za novinare, Edvard Basurin. Najžešći napadi su bili kod sela Starognatovka, a zatim i Belaja kamenka, te Petrovskoe, gde su se napadi produžili sve do 10 sati ujutro. Armija DNR je zaplenila dva tenka, jedno borbeno vozilo, jedan automobil i 18 pripadnika ukrajinske vojske. Moskva upozorila! Moskva je već upozorila javno da će uslediti eskalacija sukoba u Donbasu, a jedno od tih upozorenja je stiglo iz Saveta bezbednosti RF. Dokument Strategija nacionalne bezbednosti Ukrajine daje mogućnost Sjedinjenim Američkim Državama da obnove naoružanje i resurse Ukrajine, a onda isprovociraju eskalaciju konflikta u Donbasu, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, Nikolaj Patrušev. „Sasvim očigledno je da dokument služi cilju daljeg sprovođenja politike militarizacije, ne uvažavajući potrebe stanovništva te zemlje. Dokument daje mogućnost SAD-u i NATO-u da obnove naoružanje i resurse Ukrajine, a zatim da isprovociraju dalju eskalaciju konflikta na jugo-istoku zemlje.“ – kaže Patrušev. On je dodao da se u dokumentu osnovnom pretnjom definiše „vojna agresija“ Rusije na Ukrajinu. Dokument preporučuje reformu vojske Ukrajine, usavršavanje sistema upravljanja vojskom, kupovinu savremenog oružja, vojne i specijalne tehnike, kao i razvijanje jedinica za specijalne operacije prema standardima NATO alijanse, kaže Patrušev. Bez obzira na to što je Moskva odbacila tezu o učešću vojske Ruske Federacije u sukobu, Kijev okrivljuje Moskvu za vojnu agresiju. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA