Najnovije

ESKALACIJA SUKOBA: Rusija i SAD se pripremaju za rat?!

Rusija i SAD se aktivno pripremaju za rat, navela je organizacija "European Leadership Network" u svom izveštaju. Ova crna prognoza došla je nakon analiziranja najveće tenzije između dve sile još od perioda Hladnog rata.
Vojska Rusije (Foto: Vikipedija )

Vojska Rusije (Foto: Vikipedija )

Na samim granicama Rusije i NATO saveza vojne vežbe su sve učestalije, a količina naoružanja koje poseduju ove zemlje je ogromna. "Mi ne tvrdimo da su lideri Rusije i SAD doneli konačnu odluku o početku sukoba, ili da je rat te dve strane neizbežan. Međutim, izmena profila vojnih vežbi i njihov rastući intenzitet nešto je što se ne može poreći. Činjenica je da ovakve vežbe doprinose jedino povećanju međusobnog animoziteta", navodi se u izveštaju pomenute organizacije ELN. U saopštenju ove agencije je navedeno da su vojne vežbe počele nakon eskalacije sukoba u Ukrajini početkom 2014. godine. Zabrinjavajuće je to da su vojne vežbe prilagođene isključivo strategijama napada i odbrane u skladu sa naoružanjem koje poseduje rival. "Iako portparoli jednih i drugih konstantno ponavljaju kako su vežbe uperene protiv 'hipotetičkih protivnika', karakteristike vežbi ukazuju na suprotno", dodaju eksperti iz ELN. U martu 2015. godine je Rusija sprovela takozvane "vežbe iznenađenja", u kojima je aktivno učestvovalo 80.000 vojnika koji su simulirali odbranu granice, baš na teritoriji koja je najbliža zemljama NATO saveza. Vežba NATO-a koja je održana u junu, pod šifrovanim imenom "Saveznički štit" uključivala je simulaciju borbe sa paravojnim jedinicama, poput onih koje čine proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.
Pročitajte još:POHOTNA PROFESORKA: Vodila učenike u Diznilend, a onda ih terala da joj… (VIDEO)Ruske bombe „na Berlin“AMERIČKI GENERALI UPOZORAVAJU: Rusija je najopasnija za nas
Izvor: Srbijadanas.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA